Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen uit kankeronderzoek snel aan de beurt in Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis heeft de zorg voor vrouwen die na het bevolkingsonderzoek borstkanker doorverwezen worden, patiëntvriendelijker, sneller en goedkoper georganiseerd. Dat meldt het ziekenhuis in een persverklaring. Patiënten met een zogenoemde BIRADS-0-afwijking kunnen met een verwijzing van de huisarts voor nader onderzoek binnen een dag terecht op de afdeling Radiologie.
mammografie400.jpg

Op de afdeling Radiologie va het Catharina Ziekenhuis zijn de mammografiebeelden van het bevolkingsonderzoek al aanwezig. Een BIRADS-0-verwijzing betekent dat een aanvullende foto of echo nodig is; vaak is dat al voldoende om te kunnen bepalen of de afwijking kwaadaardig is. In het Eindhovense ziekenhuis kan dat nu voortaan binnen een dag na doorverwijzing bepaald worden. Het ziekenhuis schrijft: ‘Vrouwen bij wie geen borstkanker wordt gevonden, blijven op deze manier onder behandeling van de huisarts in plaats van het ziekenhuis. Ook wordt de zorg voor deze vrouwen op deze manier goedkoper. Zij betalen, afhankelijk van het eigen risico en hoeveel hiervan gebruikt is, nu namelijk alleen nog maar de kosten voor het radiologisch onderzoek. Dat kan vrouwen vele honderden euro’s schelen. Verder is de verwachting dat de stress en ongerustheid die een BIRADS-0-verwijzing met zich mee kan brengen, wordt verminderd, onder meer omdat zij niet naar het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis hoeven.’

Uitslag
Op de afdeling Radiologie beoordeelt de radioloog de mammografiebeelden van het bevolkingsonderzoek opnieuw en bepaalt vervolgens welk aanvullend onderzoek nodig is. Meestal is dit een 3D-mammografie en een echo. De uitslag van de verrichte onderzoeken wordt direct op de afdeling Radiologie met de vrouw besproken. Van elke tien vrouwen die met een zogeheten BIRADS-0 verwezen worden, blijken er negen uiteindelijk geen borstkanker te hebben. Het voordeel van deze nieuwe werkwijze is een snellere doorlooptijd met kortere wachttijden, aldus het ziekenhuis.

Vervolg
Vrouwen bij wie wel een afwijking wordt gevonden na aanvullend radiologisch onderzoek, worden direct verwezen naar het Catharina Borstkankercentrum. Daar wordt uitleg gegeven over het vervolgtraject en de eventuele behandeling.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.