Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VS kunnen patiëntgegevens LSP niet inzien

Mark van Dorresteijn
De Verenigde Staten hebben geen toegang tot de patiëntgegevens van het Landelijk Schakelpunt (LSP).
VS kunnen patiëntgegevens LSP niet inzien
Foto: ANP Bas Czerwinski

Dat stelt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) na een melding van het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam. Het instituut meldt dat Amerikaanse anti-terreurwetten Amerikaanse bedrijven kunnen dwingen om gegevens af te staan.

De software voor het LSP wordt geleverd door de Nederlandse dochter van het Amerikaanse ict-bedrijf CSC. Contractueel is vastgelegd dat dit bedrijf zich zal houden aan de Nederlandse wetgeving voor privacybescherming van burgers, waardoor dus geen gegevens aan derden kunnen worden verstrekt.

Patriot Act

De Patriot Act bestaat 10 jaar en is in die periode nauwelijks gebruikt. CSC heeft verklaard dat ze, in het zeer onwaarschijnlijke geval dat CSC van de Amerikaanse overheid een vraag krijgt in het LSP te kijken, alle wettelijke middelen zal inzetten om dit tegen te gaan, inclusief een gang naar de rechter. Deze rechter zal zich dan baseren op de Nederlandse wetgeving.

Telefoonboek

VZVZ wil tot slot benadrukken dat het LSP geen medische informatie bevat van patiënten. ‘Het is immers een soort “telefoonboek” waarmee zorgverleners medicatiegegevens van patiënten bij elkaar kunnen opvragen. Het is dus niet alleen juridisch, maar ook technisch onmogelijk om vanuit het LSP medische patiëntinformatie te verstrekken.’