Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vuil op hartafdeling speelt St. Antonius parten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Personeel van het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein maakt onvoldoende schoon. Patiënten hebben er last van.
Antonius_avatar_400x400.png

Dat blijkt uit voorbeelden in het tv-programma Smerige Zaken van gisteravond.

Vies
Patiënten en ex-patiënten klagen over vuile infuuspalen, vieze wc’s, uitpuilende afvalbakken en laksheid met navolgen van infectierichtlijnen voor patiënten op isolatiekamers. Dit terwijl bezoekers wordt gevraagd de handen te wassen aan de overal op de afdeling, en aan elk bed hangende desinfectiepompjes. Een afdelingsassistente vertelt dat er ’s avonds geen schoonmaak beschikbaar is, hoewel zij dat ‘graag zou willen’.

Raad van bestuur
Als presentator Rob Geus het ziekenhuis bezoekt en bestuurder Wout Adema confronteert met de beelden, laat deze de zaak over aan manager facilitaire dienst Hein Uitterhaegen. Laatstgenoemde stelt: ‘Het is volstrekt helder, een ziekenhuis moet spic-and-span zijn’. Hij zegt toe ‘het te gaan uitzoeken’ en een ‘plan van aanpak’ dat hij zal bespreken met de raad van bestuur van het ziekenhuis. Onlangs is de Inspectie onverwachts langs geweest in het St. Antonius Ziekenhuis en deze heeft een positief bericht af gegeven, ook voor de hartafdeling, zo zegt Uitterhaegen.

St. Antonius Ziekenhuis
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft voorafgaand aan de uitzending van zondagavond naar buiten gebracht dat zij actiever klachten over schoonmaak zal ophalen bij patiënten. Het bestuur van het ziekenhuis zegt zich overigens ‘niet te herkennen in het beeld dat de schoonmaak onvoldoende is’. Het ziekenhuis zal patiënten en bezoekers ‘actief gaan voorlichten over de schoonmaak want daar zit veel onwetendheid in’. Bovendien zal het de schoonmaakprotocollen extra onder de aandacht brengen van de medewerkers.

Inspectie Gezondheidszorg
Igz reageert per mail aan de redactie van het tv-programma ‘niet verantwoordelijk voor de openbare ruimte van het ziekenhuis’. In een rapport van een jaar geleden scoorde het ziekenhuis ‘matig’ op infectiepreventie en schoonmaak. Een vervolgbezoek in mei brengt de igz tot de conclusie dat: zorg voor reiniging en desinfectie voldoende is verbeterd en daarmee voldoet aan de geldende normen. Aandachtspunten blijven het handschoenengebruik door schoonmaakpersoneel en het naleven van de kledingvoorschriften.’ Desgevraagd laat de igz aan Zorgvisie weten dat ze de meldingen uit het tv-programma zal meenemen in het volgende toezichtgesprek met het St. Antonius Ziekenhuis. Wanneer dit is, kan ze nog niet zeggen. 

Kamervragen
SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat het ziekenhuis het probleem probeert te bagatelliseren en zal minister Schippers vragen te reageren op de beelden in het programma. De igz laat weten eerst de Kamervragen af te wachten, alvorens iets te kunnen zeggen over mogelijke vervolgstappen. 

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.