Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VUmc en AMC vormen Academisch Medische Alliantie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
VU medisch centrum en het Academisch Medisch Centrum willen intensiever samenwerken. Ze ontwikkelen plannen voor een Academisch Medische Alliantie Amsterdam.
VUmc en AMC vormen Academisch Medische Alliantie

De universitair medische centra zijn ongeveer even groot. Zij vinden de samenwerking noodzakelijk omdat elk apart over te weinig budget beschikt om de verwachte toeloop van patiënten op te kunnen vangen. De samenwerking beslaat ongeveer dertig procent van de omzet van de ziekenhuizen.

Geen fusie

Woensdag ondertekenen beide raden van bestuur een intentieverklaring. Binnen een jaar moet er een voorstel liggen, waarin de alliantie juridisch, organisatorisch en bestuurlijk is vorm gegeven. Beide partijen benadrukken dat het niet om een fusie gaat. De 3,2 miljoen inwoners tellende regio waarop de ziekenhuizen zich richten, biedt ruimte voor twee umc’s. Een woordvoerder van het AMC zegt dat de alliantievorming ook heeft te maken met haalbaarheid. “Een samenwerking op 13 terreinen is al ambitieus genoeg.”

Excellent

Gezamenlijk willen de twee Amsterdamse umc’s centers of excellence opzetten ‘die zich kunnen meten met de beste centra in Europa’. Dit moet de umc’s aantrekkelijker maken voor binnen- en buitenlands toptalent. Ook moeten er meer innovaties mogelijk zijn. Ze hopen de kwaliteit van hoogcomplexe zorg voor zeldzame aandoeningen te verbeteren doordat ze nu met grotere patiëntenaantallen kunnen werken. De acute zorg zal worden verdeeld over de twee afdelingen spoedeisende hulp. Verder strekt de samenwerking zich uit tot hart-, long- en vaatziekten, neurowetenschappen, oncologie, immunologie en transplantatie, vrouw- en-kindzorg. Daarnaast blijven de umc’s elk hun eigen regionale taken vervullen.

Gevolgen

Wat er gebeurt met het aantal bedden, is nog onbekend, zegt een woordvoerder van het AMC. Hoewel het niet de bedoeling is om mensen te ontslaan, kan de woordvoerder ook de consequenties voor de medewerkers lastig inschatten: “De alliantie gaat ongetwijfeld personele gevolgen hebben. Als je denkt aan concentratie, is het voorstelbaar dat je de zorg met minder mensen doet. Dat levert besparingen op die ergens anders kunnen worden ingezet.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

AMC en VUmc verdelen hun operaties

NMa doet inval bij AMC en het VU medisch centrum

VUmc haalt 246 miljoen binnen voor bouwprojecten

1 REACTIE

  1. Na in april Noorderbreedte/Drachten en sinds vorige week Sittard/Heerlen maakt deze samenwerking goede kans ook uiteindelijk te verzanden in het moeras van het mededingingsrecht, een moeras dat beide instellingen recentelijk al hebben leren kennen. In Friesland en Limburg gaat het om fusies, die thans beiden in een vergunningsfase terecht zijn gekomen (hetgeen in de praktijk betekent dat zij waarschijnlijk niet zullen worden toegestaan of slechts tegen voorwaarden die afbreuk doen aan de meerwaarde die de fusie moet opleveren. De kern van het probleem is dat de overheid geen medediningingsbeleid voor de zoekenhuiszorg heeft, tot nu toe bleef het bij de instructie aan de NMA bij beoordelingen van fusies en samenwerkingen zorgspecifieke aspecten mee te wegen. Wat dat dan ook mag inhouden. Een overheid die pretendeert specialisatie, coordinatie en samenwerking in de sector te wensen moet duidelijk meer doen. De sector (en de NMA) heeft behoefte aan een toetsingskader dat hen richting geeft bij het vormgeven aan de herstructurering van de sector. En laat er nu net met betrekking tot de zorgsector een mogelijkheid bestaan in het Nederlandse en Europese Mededingingsrecht tot het creeren van dat toesingskader, dat ruimte kan scheppen binnen het het mededingingsrecht, dat zonder dat kader veel te restrictief is.Daarvan getuigen de daden van de NMA tot nu toe. Met het huidig (gebrek aan) beleid als uitgangspunt is het initiatief van beide academische ziekenhuizen zonder meer dapper.
    Till Kressin

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.