Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc ‘headhunt’ verpleegkundigen

Eindredacteur
VU medisch centrum heeft een speciale recruitment-afdeling. Recruiter Yael O’Callaghan benadert verpleegkundigen actief. Wat zijn haar ervaringen?
VUmc 'headhunt' verpleegkundigen

Verpleegkundigen worden niet vaak gehunt, zo meldt onderzoeksbureau Intelligence Group. Loopt de zorgsector achter?

“Dat herken ik wel. Voor zover ik weet, waren wij het eerste ziekenhuis in Nederland met een speciale recruitment-afdeling. De laatste tijd zie ik wel meer recruiters in de zorg.”

Werkgevers zouden het niet sjiek vinden om mensen bij elkaar te ‘stelen’. Merk je daar wat van?

“Headhunten is niet te vergelijken met stelen. Mensen die ik benader, kunnen met mijn verzoek doen wat ze willen. Ik ga ze niet overhalen, ik wil alleen met ze in gesprek komen. Ik krijg zelden negatieve reacties. Verpleegkundigen vinden het juist heel bijzonder als ze benaderd worden. In het verleden hebben andere ziekenhuizen wel eens brieven naar verpleegkundigen gestuurd met de boodschap “Kom bij ons werken”. Dat werd als heel negatief ervaren. Je kunt beter gewoon open en eerlijk zijn.”

Hoe ga je te werk?

“Voor headhunten is LinkedIn het prettigst, ook al zijn verpleegkundigen daar niet in grote getale aanwezig. Ik vertel wie ik ben, en dat ik zijn of haar profiel heb gezien. Ik wijs erop dat het werk misschien interessanter wordt in een specifieke vacature van VU medisch centrum. Ik ga niet zomaar verpleegkundigen benaderen. De functie moet wel echt interessant zijn voor die ene persoon. Ik vraag ook of ze eventueel iemand anders kennen die geschikt is voor de functie.”

Gebruik je ook Hyves en Twitter?

“Op Hyves-berichtjes krijg ik veel minder respons. Verpleegkundigen vinden het toch een beetje gek om via Hyves benaderd te worden. Het is voor mij ook lastiger zoeken dan op LinkedIn. Op Hyves hoef je geen compleet profiel over je werk in te vullen, dus ik zie niet altijd wat iemands specialisme is. Twitter is ook een belangrijk kanaal. Daar zie je steeds meer verpleegkundigen en daar kan ik vrij gemakkelijk met ze in gesprek komen.”

Word je andersom ook door verpleegkundigen benaderd?

“Sommige verpleegkundigen connecten met mij op LinkedIn of Twitter. Overigens gebruik ik niet alleen social media, hoor. Maar het is wel een belangrijk onderdeel.” (Bron: Intelligence Group, Reed Business)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.