Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc start opleiding om mbo-verpleegkundigen om te scholen

Redacteur Zorgvisie
VUmc start een opleiding om mbo-verpleegkundigen om te scholen tot hbo-niveau. De opleiding wordt samen met InHolland ontwikkeld, omdat de twee partijen merken dat er een grote maatschappelijke vraag is naar hbo-verpleegkundigen.
Mannen-iStock-400.jpg
Foto: iStock

De opleiding gaat komend najaar van start, dan begint een groep van 25 verpleegkundigen met de omscholing. In 2018 start er een tweede groep. In totaal meldden 75 mbo-verpleegkundigen zich aan bij VUmc en InHolland. Vanuit VUmc krijgen alle mbo-verpleegkundigen de kans om zich om te laten scholen. Volgens het ziekenhuis in ongeveer twee derde van alle verpleegkundig medewerkers op mbo-niveau opgeleid. ‘De zorg voor de patiënt vraagt om steeds meer kennis en vaardigheden van de verpleegkundige, een optimale mix van mbo- en hbo-verpleegkundigen’, zegt Wim Polderman, directeur van VUmc Academie. ‘In de zorg is er behoefte aan competenties op meerdere niveaus, naast de inhoudelijke differentiaties. Dit komt ook tegemoet aan de behoefte van een groep ervaren mbo-verpleegkundigen die graag verder willen studeren.’

Verloop opleiding
Het ziekenhuis probeert er nog achter te komen wat een goede mix is van mbo- en hbo-verpleegkundigen. De opleiding, die een verkorte versie van hbo-V is, moet helpen een antwoord te vinden op die vraag. Wel benadrukt VUmc dat het doel niet is om zoveel mogelijk hbo-verpleegkundigen op te leiden, omdat er ook behoefte blijft aan mbo-verpleegkundigen. Medewerkers die zich aanmelden, moeten een assessment maken waaruit blijkt wat hun Eerder Verworden Competenties zijn. Aan de hand daarvan wordt bepaald wat voor opleiding de medewerker nodig heeft. De opleiding kan daardoor voor sommigen drie jaar duren, terwijl anderen na een jaar omgeschoold zijn. In die tijd krijgen de studenten scholingsdagen bij InHolland, maar worden ze ook op hun eigen afdeling van VUmc in de praktijk opgeleid. Volgens VUmc hebben ook andere ziekenhuizen in de regio interesse in het project.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.