Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc voert niertransplantaties uit

Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft toestemming gekregen van de overheid om niertransplantaties uit te voeren. Tot dusver mochten alleen de zeven andere UMC’s deze transplantaties verrichten. Het VUmc meldt met verzekeraar Agis overeenstemming te hebben over de vergoeding van extra specialistenplaatsen.

Het gaat om levende donoren, bijvoorbeeld twee zussen of twee levenspartners waarvan één een nier afstaat aan de ander.

Vraag naar transplantaties

Het akkoord van de overheid is mede te danken aan de groeiende vraag naar transplantaties met levende donoren. Zowel door het Nederlandse systeem van donorregistratie als door verbeterde overleving na ongelukken en/of beroertes komen er onvoldoende nieren beschikbaar van overleden donoren.

Leiden

De transplantaties worden uitgevoerd in zeer nauwe en brede samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum. In eerste instantie komt een chirurg uit Leiden in VUmc de transplantaties uitvoeren, zodat de chirurgen van VUmc ervaring kunnen opdoen. Eén van de nefrologen (een arts gespecialiseerd in nierziekten) van VUmc heeft inmiddels acht maanden in Leiden gewerkt en is daar bekend geraakt met de behandeling voor en na een niertransplantatie; deze nefroloog zal de patiënten na de transplantatie begeleiden met eventueel laagdrempelige ondersteuning vanuit Leiden.

Pieter ter Wee

Voor VUmc is het erg belangrijk dat er niertransplantaties kunnen plaatsvinden. Hoogleraar nefrologie Ter Wee: “’We zijn blij dat we patiënten nu ook deze behandeling kunnen bieden. Bovendien moesten nefrologen in opleiding voorheen hun zes maanden durende transplantatiestage elders lopen. Voortaan kan dat deels in VU medisch centrum.” Inmiddels zijn in VUmc drie niertransplantaties uitgevoerd. (VUmc.nl)

Lees ook:

Transplantatiecentra werken niet mee aan ‘donorshow’

Websites:

VUmc

Leids Universitair Medisch Centrum

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.