Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD’er Dupuis over EPD: ‘Ik heb er werkelijk geen verstand van’

Mario Gibbels
Een van de felste tegenstanders van invoering van het landelijk EPD is VVD senator Heleen Dupuis. Het liberale Eerste Kamerlid was tijdens de expertmeeting over het EPD in de Eerste Kamer dan ook zeer kritisch. Maar wat blijkt uit het verslag van die meeting: “Ik spreek over een onderwerp waarvan ik werkelijk geen verstand heb”, aldus Dupuis.

Dat gebrek aan kennis compenseert ze door zich over te leveren aan wetenschapper Vincent Icke, ‘een heel knap mens’, aldus Dupuis. Als Dupuis geen verstand zegt te hebben van het EPD is het goed te bekijken wat Icke dan te berde brengt. “Professor Icke heeft mij uitgelegd dat het niet mogelijk is om gegevens uit een dergelijk verknoopt systeem te verwijderen (mocht de patient bezwaar maken tegen opname in het EPD, red.)”, stelt Dupuis. “Ik vond het zo’n alarmerend verhaal dat het hier besproken moet worden”, stelt ze. Gert-Jan van Boven van Nictiz was ook uitgenodigd bij de expertmeeting, en reageerde als volgt: “De gegevens zitten niet in het systeem, maar blijven bij de bron en dat is het Huisartsendossier. Om het verwijderen van de gegevens mogelijk te maken, moet je naar de bron.”

Niet uitwisbaar

Icke, die zichzelf tijdens de meeting voorstelde als hoogleraar theoretische astrofysica en beeldend kunstenaar, stelt dat vrijwel iedereen die bij de invoering van het EPD betrokken is ‘uiterst naïef’ denkt over ict. Matthijs van Nieuwkerk werd zelfs stil van zijn betoog over het EPD bij De Wereld Draait Door. Eerder noemde hij minister Klink al ‘dom, te kwader trouw, of beide’ als het gaat over het EPD. “Het vernietigen van de gegevens op de harde schijf van mijn huisarts zal niet voldoende zijn om die gegevens te verwijderen. Alle kopieën of deelkopieën die elders ooit zijn terechtgekomen moeten ook worden gewist en dat is in de praktijk volstrekt uitgesloten.”

Noodkreet

Dupuis: “Ik vraag mij werkelijk af waarom de noodkreet van professor Icke door niemand wordt geadresseerd. Of het is niet waar wat hij zegt, of het is zo vreselijk waar dat wij die waarheid niet kunnen verdragen.” Icke wil de ict-toepassingen ‘zeer kleinschalig houden’. “Zodra er een koppeling van bestanden is, is het illusoir om te denken aan regionaal of landelijk. Zodra iemand op internet zit, of dat nu via het EPD is of via iets anders, is hij met de hele planeet verbonden.”

Beveiliging

Opvallend is dat Dupuis dan weer niet zo ver wil gaan om de al bestaande regionale EPD’s terug te draaien. “De regionale systemen voor de uitwisseling van patiëntgegevens voldoen redelijk goed”, vertelde ze eerder aan ICTzorg. “Alleen moet de beveiliging nog netjes geregeld worden.” Daarmee het pleidooi van Icke, dat ook regionale systemen eigenlijk wereldwijd zijn, grotendeels terzijde schuivend. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.