Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS: een ton voor specialist die overstapt naar loondienst

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS blijft de overstap naar loondienst voor vrijgevestigde medisch specialisten subsidiëren. Ze trekt er tien miljoen euro voor uit. Specialisten krijgen maximaal een ton vergoeding voor de waarde van hun onderneming.
Geld_Fotolia_102734148_450.jpg
De animo om over te stappen naar loondienst onder vrijgevestigde specialisten valt tegen. - Foto: Fotolia

Schippers verlengt de ‘Subsidieregeling overgang integrale tarieven medisch specialistische zorg’ op verzoek van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Volgens De FMS is er onder vrijgevestigde medisch specialisten nog steeds een behoefte om de overstap naar loondienst te maken. Om die stap te vergemakkelijken verlengt Schippers de subsidieregeling die ze in 2014 in het leven riep, bij de invoering van de integrale tarieven begin 2015. Per medisch specialist is er maximaal een ton subsidie beschikbaar.

Animo voor loondienst valt tegen
Voor de jaren 2016, 2017, 2018 en 2019 stelt Schippers maximaal tien miljoen euro beschikbaar. Dat lijkt weinig vergeleken met de 125 miljoen euro die de minister in 2015 voor de subsidieregeling uittrok. Maar die regeling werd zwaar ondertekend. De animo viel aanvankelijk tegen vanwege de strenge randvoorwaarden. Toen het ministerie die na klachten uit de sector had aangepast, maakten in 2015 449 medisch specialisten gebruik van de regeling. Dat is circa 90.000 euro per specialist. De cijfers voor 2016 zijn nog niet bekend.

MSB is vluchtheuvel
Gezien de hoogte van het huidige subsidiebedrag van tien miljoen euro verwacht Schippers kennelijk niet dat de animo onder de vrijgevestigden opeens zal toenemen. Als het bedrag per specialist hetzelfde blijft, zal het om circa honderd artsen gaan. De minister vindt overigens wel dat medisch specialisten moeten kiezen tussen aandeelhouder worden van het ziekenhuis of loondienst. Het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB), het model waar veel medisch specialisten voor hebben gekozen bij de invoering van de integrale ziekenhuistarieven, beschouwt ze als een vluchtheuvel, zo zei ze herhaaldelijk in de Tweede Kamer.

PvdA wil specialisten in loondienst
Binnen het kabinet zitten PvdA en VVD niet op één lijn. De PvdA wil niets liever dan alle specialisten in loondienst, zoals in het regeerakkoord staat. Maar dankzij een sterke lobby van FMS-voorzitter Frank de Grave is daar niet veel van terechtgekomen. De specialisten kregen de keuze tussen loondienst en diverse modellen om vrijgevestigd specialist te blijven. Ze kozen massaal voor het MSB.

Integrale bekostiging ziekenhuizen
Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.