Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS faseert aanbesteding ambulancezorg

Mark van Dorresteijn
Minister Klink van VWS wil in twee of drie regio’s de verdeling van vergunningen voor het verlenen van ambulancezorg eerder starten. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het ministerie van VWS gaat in 2010 de vergunningen voor ambulancezorg opnieuw verdelen. Met de WAZ, die eind december door de Eerste Kamer is aangenomen, wil Klink de ambulancezorg efficiënter, beter en goedkoper organiseren. Alle huidige vijftig vergunninghouders raken hun vergunning kwijt. Via een procedure die alles weg heeft van een aanbesteding, krijgen maximaal 25 partijen een nieuwe vergunning. Die heeft een looptijd van onbeperkte duur.

Wet Ambulancezorg

De Kamer debatteert op donderdag 8 oktober over de invoering van de Wet Ambulancezorg (WAZ). Als voorbereiding voor het Kamerdebat schrijft Klink dat hij in 2010 met twee of drie regio’s eerder wil starten met de aanbesteding om ervaring op te doen voor een zorgvuldige overgang van de oude naar de nieuwe vergunning. Zo wil hij voorkomen dat “gegadigden worden gedupeerd”.

Gefaseerde vergunningverlening

De overige 22 vergunningen worden, afhankelijk van de opgedane ervaringen, in twee of drie tranches verdeeld. De vergunningen worden weliswaar op verschillende tijdstippen verdeeld, maar ze treden wel allemaal op één tijdstip in werking. Naar verwachting is dat 1 januari 2012. Dit om te voorkomen dat er in aanpalende regio’s verschillende wettelijke regimes gelden. Klinks voorstel heeft brancheorganisatie Ambulancezorg Nederland in verwarring gebracht, aldus een woordvoerder. Heet hangijzer bij de invoering is de verplichte overname van personeel door de winnaar van de aanbesteding. Drie werkgeversorganisaties hebben tot 1 november de tijd om dat te regelen in een nieuwe overkoepelende CAO Ambulancezorg. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Commercie bedreigt ambulancezorg’

Ambulancezorg Fryslân wil Friesland veroveren

Helft ambulances te laat in ziekenhuis

Klink wil snel een ambulancepost op Walcheren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.