Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS geeft twee vergunningen protonentherapie

Het UMC Groningen en een samenwerkingsverband van het Erasmus MC (Rotterdam), LUMC (Leiden) en TU Delft mogen de protonentherapie gaan toepassen. Minister Edith Schippers (VWS) heeft ze maandag een vergunning gegeven om deze nieuwe vorm van radiotherapie voor specifieke vormen van kanker toe te passen, meldt het ministerie van VWS maandag.
VWS geeft twee vergunningen protonentherapie
Foto: VWS

Over twee andere aanvragen voor de vergunning wil Schippers meer informatie hebben. De indieners uit Maastricht en Amsterdam hebben 6 weken om hun eerdere verzoek aan te vullen.

Bestraling

Protonentherapie wordt nu nog niet aangeboden in Nederland. Bij deze behandeling wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling.

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) bepaalde eerder dat deze nieuwe behandeling voor bepaalde aandoeningen in het basispakket van de zorgverzekering komt.

Financiering

Dat de vergunning is afgegeven, betekent niet dat de protonentherapie ook definitief gegeven gaat worden in deze UMC’s. De vergunninghouders moeten nu aan de slag om de financiering rond te krijgen zodat ze de protonentherapie daadwerkelijk kunnen aanbieden. Uiteindelijk kiezen de zorgverzekeraars met welk centrum of centra ze een contract sluiten. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.