Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS geeft uitleg over betaling pgb’s

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Van Rijn legt uit wanneer hulpverleners betaald krijgen en wanneer budgethouders hun declaraties in kunnen dienen.
VWS geeft uitleg over betaling pgb’s
Foto: ANP - Erik van 't Woud

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) startte afgelopen week met het noodscenario voor betaling van pgb’s. Dit zogenoemde ’terugvalscenario’ betekent dat houders van een persoonsgebonden budget (pgb), van wie alle gegevens nog niet verwerkt zijn door de SVB, wél budget krijgen en pas achteraf gecontroleerd worden. De SVB kan daardoor toch declaraties uitbetalen waardoor de zorg gegarandeerd is. Uitvoerende partijen krijgen daarnaast extra tijd om controles af te ronden en ontbrekende gegevens aan te vullen. Dat betekent overigens niet dat de controles van het SVB verslappen, benadrukt Van Rijn. ‘De ambitie om ook voor de bestaande groep pgb-houders alles getoetst te hebben verschuift in tijd, maar blijft bestaan. De controle op de ingediende zorgovereenkomsten gaat door en het invoeren van de correcte toekenningsberichten ook.’

Goedgekeurde overeenkomst

Om als budgethouder de zorgverlener te kunnen laten betalen, is voor nieuwe budgethouders in 2015 een goedgekeurde zorgovereenkomst nodig, een toekenningsbericht voor een pgb en een juist ingevulde declaratie.

Betaling pgb’s

De maatregelen maken het mogelijk dat de SVB op 27 januari aanstaande de hulpverleners betaalt die met hun budgethouder een vast maandbedrag zijn overeengekomen. Daarnaast kunnen budgethouders vanaf begin februari de declaraties over januari indienen. Het streven is dat die binnen vijf werkdagen na ontvangst worden uitbetaald.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.