Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS heeft haast met invoering integrale tarieven

Het ministerie van VWS mikt nadrukkelijk op 1 januari 2008 om de kapitaalslasten van ziekenhuizen in de tarieven te verwerken. De care volgt een jaar later. Er komt waarschijnlijk geen overgangsperiode, maar een ‘big bang’.

Dat staat in het projectplan Met Zorg ondernemen van een VWS-projectteam dat directeur-generaal Martin van Rijn heeft ingesteld. Het projectteam moet de plannen over de kapitaalslasten nader uitwerken voor de nieuwe minister. Die zal nog voor deze zomer een nieuwe kapitaalslastenbrief naar de Tweede Kamer sturen.

Big Bang

Duidelijk is al wel dat het ministerie van VWS af wil van de lange overgangsperiode waarover in de oorspronkelijke plannen nog werd gesproken. De voorkeur gaat uit naar een ‘big bang’, zoals de Raad voor de Volksgezondheid adviseerde. Voor de cure betekent dit dat de kapitaalslasten per 1 januari 2008 worden verwerkt in de dbc’s. De care volgt een jaar later. Daar worden de kapitaalslasten verwerkt in de zorgzwaartepakketten.

Zelf eigenaar

Opmerkelijk is dat het ministerie een einde maakt aan de onduidelijkheid over wie eigenaar is van de onroerende zaken en de grond waarop zorginstellingen zijn gebouwd. Zorgorganisaties zijn zelf eigenaar. Daarmee komt volgens VWS de rol van het College Sanering Zorginstellingen te vervallen. Wel houdt VWS een slag om de arm bij verkoop van grond of onroerende zaken: een deel van de boekwinst kan worden afgeroomd voor een transitiefonds.

Afschrijvingsregels

Verder worden zorgorganisaties niet langer verplicht de afschrijvingsregels van de Nederlandse Zorgautoriteit te volgen. Ze kunnen straks ook kiezen voor een wijze van afschrijven die in de markt gebruikelijk is. Dat is voordelig voor ziekenhuizen die recent nieuwbouw hebben gerealiseerd. (Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.