Volgens de norm mag het inhuren van externen niet meer kosten dan dertien procent van de personeelskosten van het volledige ministerie. VWS geeft 14,2 procent van die kosten uit aan de inhuur van adviseurs en ook in 2007 overschreed VWS de norm. Dit jaar is de overschrijding wel 0,7 procent lager dan in 2007. Minister Ab Klink zegt toe scherper te kijken naar de inhuur van externen.
Overschrijding norm
Klink schrijft de Tweede Kamer dat de overschrijding van de norm vooral het gevolg is van specifieke projecten. Het gaat om de registratie van de toelatingen van zorginstellingen en de ontwikkeling van het elektronisch patiëntendossier. Verder vroeg het Unieke Zorgverleners Identificatie-register volgens de minister om specifieke ICT-kennis. (Zorgvisie – Nico van Wijk)
Lees ook:
Extern personeel jaagt jeugdzorg op kosten
Wettelijke salarisnorm zorgbestuurder op komst
Klink neemt bekostiging op de schop
Echte kennis betrekken bij beleidsvorming door politici is op zich niet ongewenst.
Alleen de prijs per eenheid van deze vanuit “prots-paleizen” opererende consultants is zo hoog, dat het volume aan daadwerkelijk geleverde kennis voor dit enorme bedrag beschamend klein is.
Met name dit ministerie kent een hoog aantal pas afgestudeerde medewerkers, met een korte carrieretijd (1,5 jaar) op het departement.
Zij kennen de dossiers inhoudelijk niet of nauwelijks, en bouwen daar ook geen kennis in op. Temeer omdat er geen bestaande kennisgremium aanwezig is.
Zij zouden er beter aan doen, om een eigen kennispallet op te bouwen, net zoals de beleidsmedewerkers van de branche organisaties dit al jaren doen.
Of zou het niet bezitten van deze kennis, juist de politieke wenselijkheid zijn?