Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS loopt miljoenen mis door fout Belastingdienst

Vijftigduizend mensen met een indicatie ‘zorg met verblijf’ betalen door een fout een lagere eigen bijdrage dan wettelijk bepaald is. De fout is gemaakt door de Belastingdienst. Koepelorganisatie Platform VG vreest dat de ouderen en gehandicapten op een later tijdstip met naheffingen geconfronteerd zullen worden.

De Belastingdienst heeft de verkeerde inkomensgegevens aan het CAK doorgegeven. Het CAK berekent en incasseert de eigen bijdragen voor de AWBZ en Wmo. De Belastingdienst heeft vergeten om bij het vaststellen van het inkomen, rekening te houden met de correctie van de aftrek van de buitengewone uitgaven. Het inkomen is daardoor lager bepaald dan het in werkelijkheid is.

Lagere eigen bijdrage

Volgens directeur Wim Drooger van belangenvereniging Platform VG gaat het om veel geld. “Sommige mensen die maandelijks 438 euro moeten betalen, hebben nu een beschikking gekregen voor 112 euro. Het gaat om ongeveer vijftigduizend mensen, dus om miljoenen euro’s.” Volgens Drooger komt de fout op een vervelend moment. Door een aanpassing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg), betaalt een grote groep mensen voor het eerst een lagere eigen bijdrage. “Ons vermoeden is dat veel mensen hierdoor de fout niet zullen opmerken. Zij verwachten toch al minder te betalen. Wij willen voorkomen dat deze mensen op een later tijdstip geld moeten terugbetalen dat ze allang uitgegeven hebben.”

Definitieve beschikking

Drooger wil dat de overheid een acceptabele regeling treft. “De afgegeven beschikkingen zijn definitieve beschikkingen. Juridisch gezien lijken mensen hierdoor sterk te staan, maar het risico dat mensen alsnog moeten terugbetalen is aanwezig. Daarnaast gaat het hier wel om AWBZ-geld. Dus willen we de zaak voor alle partijen bevredigend oplossen.” Drooger denkt hierbij aan een regeling waarbij mensen over de eerste maanden niet bij hoeven te betalen, waarna met ingang van een in overleg afgesproken nieuwe datum het correcte bedrag wordt betaald. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Taskforce moet vergoeding chronisch zieken verbeteren

CAK gaat dossiers sneller afhandelen

VWS laat CAK onderzoeken

CDA: ‘Bussemaker moet meer doen aan chaos CAK’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.