VWS maakt ‘kortingstool’ voor ggz

Bij eventuele overschrijdingen van het macrokader krijgt de gehele curatieve ggz een generieke korting achteraf, niet alleen de tweedelijns-ggz. Dat schrijft minister Edith Schippers aan de Tweede Kamer.
VWS maakt ‘kortingstool’ voor ggz

Momenteel heeft alleen de gespecialiseerde curatieve tweedelijns-ggz te maken met een zogeheten macrobeheersinstrument (mbi). Dat is een strafkorting dat achteraf wordt ingezet bij eventuele overschrijdingen van het macrokader. Vanaf 2014 vervalt echter het onderscheid tussen eerstelijns- en tweedelijns-ggz. Binnen de curatieve ggz is er dan alleen nog onderscheid tussen basis-ggz en gespecialiseerde ggz. Vanaf 2014 gaat de minister daarom één mbi hanteren voor de basis-ggz en de gespecialiseerde ggz. Schippers ziet het mbi als ‘ultimum remedium’: als een laatste slot op de deur. De inzet van het mbi moet zo veel mogelijk worden vermeden.

Macrobeheersinstrument ggz

Schippers zal bij

6
35

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.