Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS stopt met Rapportage gehandicapten

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) krijgt van het ministerie van VWS niet meer de opdracht om de Rapportage gehandicapten uit te voeren. De Rapportage gehandicapten, die iedere twee jaar verschijnt, bevat afwisselend een brede overzichtsstudie van de leefsituatie en maatschappelijke participatie van mensen met beperkingen en een thematisch rapport.
VWS stopt met Rapportage gehandicapten

Volgens de auteur van de Rapportage gehandicapten 2007, Mirjam de Klerk, wil VWS zich minder gaan richten op specifieke doelgroepen. “De Rapportage gehandicapten is een doelgroeponderzoek. VWS wil meer onderzoek in het kader van een specifieke bekostigingsvorm zoals de Wmo.” De Klerk zegt dat het feit dat de Rapportage gehandicapten overlap heeft met andere rapporten, zoals die van onderzoeksbureau NIVEL, ook een reden is dat VWS stopt met de rapportage. Maar de gehandicaptenmonitor van het SCP had ook unieke aspecten. “Zoals de vergelijking tussen mensen met een beperking en mensen zonder beperking”, zegt De Klerk. “En het is jammer dat alle gegevens over gehandicapten nu uit verschillende rapportages moet komen.”

Gehandicapten monitor

Wouter den Oude van VWS denkt niet dat door het stoppen met de gehandicaptenmonitor belangrijke gegevens niet meer worden verzameld. “De enquêtes die in de rapportage stonden, zullen in het kader van onderzoek naar de Wmo en de AWBZ uitgevoerd blijven worden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Eenderde gehandicaptenzorginstellingen schiet tekort

‘Lichtgehandicapten op straat door verscherpte AWBZ’

SCP gaat Wmo-verdeelmodel onderzoeken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.