Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS trekt eigen cliëntenprojecten voor

Cliëntenorganisaties krijgen geen premiefinanciering voor cliëntenondersteuning. Alleen zorginstellingen krijgen vanaf dit jaar geld uit de AWBZ-pot voor cliëntenondersteuning. De zogenoemde PGO-organisaties komen hierdoor onder druk.
VWS trekt eigen cliëntenprojecten voor

PGO-organsiaties hebben een slechte positie nu andere partijen in het veld geld uit de AWBZ-pot krijgen voor patiëntenondersteuning, maar zij niet. Alleen projecten die het ministerie van VWS door landelijke cliëntenkoepels laat uitvoeren ontvangen volgens cliëntenorganisaties nog voldoende subsidie. Cliëntenorganisatie KansPlus trekt aan de bel en zegt dat er spanningen ontstaan tussen landelijke koepelorganisaties en hun achterban van PGO-organisaties. “Volgens minister Klink moet het veld de rol van de cliënt versterken”, zegt woordvoerder Dick Jager van KansPlus. “Hiervoor krijgen zorginstellingen premiefinanciering, maar PGO-organisaties niet meer. Hierdoor wordt de rol van de cliënt wel erg achtergesteld. ”

Projectsubsidies

Volgens Jager ontvangen een aantal koepelorganisaties momenteel projectsubsidies van VWS. “Terwijl cliëntenorganisaties cliënten niet meer kunnen adviseren en ondersteunen vanwege het wegvallen van financiering, subsidieert VWS wel haar eigen projecten. We kunnen mensen die ons bellen niet meer adviseren en kunnen hun stem ook niet meer in Den Haag laten horen. De rol van de hulpbehoevende komt hiermee op de achtergrond.”

Cliëntenorganisaties in nood

Jager noemt vele voorbeelden van cliëntenorganisaties in financiële nood, waaronder Stichting Kind en Ziekenhuis. “Deze organisatie verliest haar hele subsidie. Kind en Ziekenhuis regelt dat ouders in het ziekenhuis kunnen slapen bij hun doodzieke kinderen.”

Wenkend perspectief

Met het afschaffen van premiefinanciering van cliëntenorganisaties negeert Klink volgens Jager voorstellen die de VWS-commissie “Wenkend perspectief” in juni 2009 deed. In het rapport van deze eigen commissie werd juist opgeroepen de cliëntenbeweging te versterken met subsidie. “Het is toch vreemd dat de cliënt zo tekort wordt gedaan. Iedere gehandicaptenzorginstelling betaalt jaarlijks 150.000 euro aan contributie aan de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), en dan zou er geen budget zijn voor cliëntenraden en cliëntenorganisaties?” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Tien miljoen extra voor PGO-organisaties

Fonds PGO: politiek vergeet patiënt

Clevers nieuwe voorzitter Fonds PGO

Aantal cliënten zonder begeleiding neemt toe

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.