Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS voert misleidende donorcampagne

Het ministerie van VWS voert een misleidende campagne voor de registratie van nieuwe donoren. Dat stellen de stichtingen Transplantatie Nu! en 2 Miljoen Handtekeningen. De campagne ‘Nederland zegt Ja’ zou volgens het ministerie 20.000 donoren hebben opgeleverd, maar de stichtingen halen deze bewering onderuit op hun websites.
VWS voert misleidende donorcampagne

“Twintigduizend extra registraties willen ten eerst niet zeggen dat er nu ook 20.000 meer donoren’ zijn”, valt te lezen. “Het betekent dat het aantal geregistreerden met 0,4 procent is toegenomen tot een totaal van circa 5,5 miljoen.” Volgens het rekenwerk van de stichtingen leiden de 20.000 registraties tot slechts een halve donor extra per jaar. Momenteel overlijden bijna 200 patiënten per jaar op een lijst van 1314 wachtenden.

Een miljoen euro

Nederland zegt Ja’ is een drie jaar durende campagne, die volgens de stichtingen al een miljoen euro heeft gekost. De stichtingen vinden het registratieresultaat erg mager en stellen vervolgens de vraag of deze wel voortkomen uit de campagne van het ministerie. Geheel los van de campagne schreef NIGZ Donorvoorlichting eind september namelijk een brief aan ongeveer 100.000 mensen die zich drie jaar geleden in Nederland hebben gevestigd. Gemiddeld genomen zou deze actie 10.000 nieuwe registraties opleveren. “Zijn deze meegenomen in de ‘extra’ respons?” is de vraag. “Als dat zo is, dan is het resultaat van de campagne bijzonder teleurstellend te noemen.”

Geen stijging registraties

De extra respons is nog niet in het Donorregister opgenomen en een geregistreerde kan pas donor zijn als hij in dit register is opgenomen. De stichtingen vinden het opmerkelijk dat het ministerie van VWS dan toch spreekt van een stijging. Daarnaast zijn de cijfers van het ministerie moeilijk te verifiëren. Elke maand worden recente cijfers gepubliceerd, maar de cijfers van een maand daarvoor weer verwijderd. De stichtingen hebben de maandcijfers bewaard en die stijging niet gezien. Conclusie: “De campagne van het ministerie is mislijdend en zorgwekkend.” De stichtingen pleiten voor het zogeheten Actieve Donor Registratie-systeem. Het is dan niet de vraag of mensen donor willen, maar juist of ze dat willen zijn. Zo hebben zij nog steeds een keuze en zullen er naar verwachting veel meer donoren zijn. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

ActiZ sleept VWS, Achmea en Menzis voor rechter

VWS start meldpunt zzp-bureaucratie

‘Poliskorting leidt niet tot meer orgaandonoren’

Meer weten?

Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.