Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS voert zzp-budget versneld in

Zorgaanbieders die door de invoering van zorgzwaartebekostiging er qua budget op vooruit gaan, krijgen versneld het zzp-budget binnen. Dat schrijft het ministerie van VWS in haar voortgangsrapportage zorgzwaartebekostiging die vorige week uitkwam.

Aanbieders die door de invoering van zzp’s meer budget krijgen worden opbouwers genoemd. Zij krijgen hun zzp-budget al dit jaar. Instellingen die door de zzp-bekostiging benadeeld worden, ook wel afbouwers genoemd, krijgen de nieuwe financiering nog wel over een periode van drie jaar verspreid ingevoerd. Hiermee komt VWS tegemoet aan verzoeken van de koepelorganisaties om eerder extra budget vrij te maken. De opbouwende instellingen in de verpleging en verzorging krijgen het totale zzp-budget al dit jaar.

GGZ Nederland

Voor de gehandicaptenzorg geldt dat zeventig procent van de opbouw dit jaar wordt verdeeld en de resterende dertig procent per 1 januari 2010. De ggz vormt een uitzondering. In deze sector zal de zzp-bekostiging pas vanaf 2010 worden ingevoerd. De ggz heeft het grootste percentage afbouwers. Bijna de helft van de aanbieders in deze sector is afbouwer. Voor afbouwers die er tussen de dertien en twintig procent op achteruit gaan, is compensatiegeld beschikbaar. Het gaat hierbij om 17 aanbieders in de ggz, waarvoor 1,8 miljoen euro beschikbaar is. Voor 16 aanbieders in de gehandicaptenzorg is 4,6 miljoen euro voorhanden. In de verpleging en verzorging is voor de acht zwaarste afbouwers 1,2 miljoen euro beschikbaar. Zowel koepelorganisatie GGZ Nederland als brancheorganisatie ActiZ hebben nog niet berekend of dit geld toereikend is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Zzp’s in de praktijk

‘Meerderheid aanbieders is niet voorbereid op zzp’s

Gehandicaptenzorg maakt bezwaar tegen zzp’s

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.