Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

VWS weigert hulp aan Gemini Ziekenhuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
VWS komt niet tussenbeide nu de NZa de beschikbaarheidsbijdrage voor het Gemini Ziekenhuis heeft afgewezen. 'Het is de verantwoordelijkheid van de NZa om aanvragen voor beschikbaarheidsbijdrages te beoordelen.'
VWS weigert hulp aan Gemini Ziekenhuis
Foto: Carina van Aartsen
Premium

Nu de beschikbaarheidsbijdrage is afgewezen,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  5 REACTIES

  1. Deze kwestie lijkt een typisch geval van partijen die graag de verantwoordelijkheid bij een ander leggen. Ziekenhuizen (MCA en Gemini), gemeente, verzekeraars, NZA en VWS schuiven de hete aardappel door. En de zorgconsument? Die kijkt ernaar en ziet het gebeuren.
   In de marktwerking ligt de zorgplicht bij de zorgverzekeraars. Consumenten betalen hen immers premie opdat zij voldoende en goede zorg inkopen. Dat moet dan toch ook gelden in de regio Den Helder? En als de zorgverzekeraars vinden dat in dit geval de zorgplicht niet bij hen ligt, dan zou mijn tip zijn: leg het even uit aan uw klanten: de zorgconsumenten. Net zo goed als het ziekenhuis aan haar klanten zou kunnen uitleggen dat er, ondanks de fusie en de garantstelling van de gemeente, er geen enkele mogelijkheid is om de spoedeisende hulp in stand te houden.
   Als deze beide partijen zich op deze manier naar hun klanten verantwoorden, komt er ook transparantie in de schimmige spel waar zorgconsumenten recht op hebben en laten ze zien dat ze het voor hen doen en niet vanwege andere belangen. De vraag is echter wanneer dat gaat gebeuren.
   Ton van de Ven

  2. Lees alle reacties
  3. Wanneer VWS weer moet gaan ingrijpen is het wederom duidelijk het huidige financieringssysteem niet werkt. Dat bewijst dat de zorgverzekeraars toch slechts partijen zijn die, gelijke ziekenfondsen van destijds, niet veel meer doen dan het afhandelen van de facturen.
   Nog meer bewijs nodig om het gehele systeem op de schop te nemen?

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.