VWS weigert hulp aan Gemini Ziekenhuis

VWS komt niet tussenbeide nu de NZa de beschikbaarheidsbijdrage voor het Gemini Ziekenhuis heeft afgewezen. 'Het is de verantwoordelijkheid van de NZa om aanvragen voor beschikbaarheidsbijdrages te beoordelen.'

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
VWS weigert hulp aan Gemini Ziekenhuis
Foto: Carina van Aartsen

Nu de beschikbaarheidsbijdrage is afgewezen, verwijst VWS het ziekenhuis naar de zorgverzekeraar.

Zorgplicht

Het is aan de zorgverzekeraar in het kader van zijn zorgplicht om er voor te zorgen dat de bereikbaarheid in het kader van de 45 minutennorm niet verslechtert. De toezichthouder zal ingrijpen als daaraan wordt getornd. De regeling beschikbaarheidsbijdrage wordt niet afgeschaft, zegt VWS, maar zal ook niet worden aangepast. Het Gemini Ziekenhuis is inmiddels in beroep gegaan tegen de beslissing van de NZa. Coöperatie VGZ overweegt of zij dit ook zullen doen.

Gemini Ziekenhuis

Bestuursvoorzitter Harry Luik zei eerder tegen Zorgvisie de afwijzing door de NZa

5
47

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

5 REACTIES

 1. Deze kwestie lijkt een typisch geval van partijen die graag de verantwoordelijkheid bij een ander leggen. Ziekenhuizen (MCA en Gemini), gemeente, verzekeraars, NZA en VWS schuiven de hete aardappel door. En de zorgconsument? Die kijkt ernaar en ziet het gebeuren.
  In de marktwerking ligt de zorgplicht bij de zorgverzekeraars. Consumenten betalen hen immers premie opdat zij voldoende en goede zorg inkopen. Dat moet dan toch ook gelden in de regio Den Helder? En als de zorgverzekeraars vinden dat in dit geval de zorgplicht niet bij hen ligt, dan zou mijn tip zijn: leg het even uit aan uw klanten: de zorgconsumenten. Net zo goed als het ziekenhuis aan haar klanten zou kunnen uitleggen dat er, ondanks de fusie en de garantstelling van de gemeente, er geen enkele mogelijkheid is om de spoedeisende hulp in stand te houden.
  Als deze beide partijen zich op deze manier naar hun klanten verantwoorden, komt er ook transparantie in de schimmige spel waar zorgconsumenten recht op hebben en laten ze zien dat ze het voor hen doen en niet vanwege andere belangen. De vraag is echter wanneer dat gaat gebeuren.
  Ton van de Ven

 2. Lees alle reacties
 3. Wanneer VWS weer moet gaan ingrijpen is het wederom duidelijk het huidige financieringssysteem niet werkt. Dat bewijst dat de zorgverzekeraars toch slechts partijen zijn die, gelijke ziekenfondsen van destijds, niet veel meer doen dan het afhandelen van de facturen.
  Nog meer bewijs nodig om het gehele systeem op de schop te nemen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.