Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS: Werkgelegenheid zorg neemt toe

Redacteur Zorgvisie
De arbeidsmarkt in de zorg herstelt zich. Dat schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer. Het ministerie verwacht dat de vraag naar werknemers tot 2020 flink gaat toenemen.
Meerwerk-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

In totaal zal er in 2020 vraag zijn naar 35.000 tot 126.000 meer werknemers dan in 2015. Er is daarbij niet alleen sprake van een toenemende vraag, maar ook van een veranderende. ‘Onder andere omdat de zorg complexer wordt, de samenleving en de voorkeuren van mensen veranderen en de technologie zich verder ontwikkelt’, schrijven Schippers en Van Rijn. Daarnaast is er door transities in de langdurige zorg vraag naar medewerkers op andere plekken in de zorg, verwacht het ministerie, bijvoorbeeld in de eerste lijn en acute zorg.

Plannen VWS
Dat betekent dat er vooral meer behoefte komt aan gemiddelde of hoger opgeleide werknemers, denkt VWS. Die vraag stelt de zorg voor twee uitdagingen: ten eerste moet ook lager personeel perspectief worden geboden, ten tweede moet er genoeg gemiddeld en hoger opgeleid personeel komen. Schippers en Van Rijn geven aan dat er al veel medewerkers worden omgeschoold, in de afgelopen periode waren het er 40.000, in 2017 worden er nog 20.000 professionals omgeschoold. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met de vakbonden over het ontwikkelen van nieuwe functies waarmee thuis wonende ouderen worden ondersteund. Het kabinet wil de komende tijd met betrokken partijen uit de verschillende sectoren een vernieuwingsagenda maken voor arbeidsmarktbeleid.  

Dossier Arbeidsmarkt Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Opmerkelijk nieuws, vooral omdat leden BTN toch vrij massaal melden dat de tarieven die zorgverzekeraars (Zvw) en gemeenten (Wmo) hanteren dusdanig laag zijn dat de personeelslasten steeds lastiger op te brengen vallen. En dat er nog steeds veel ontslagen vallen in de zorg|! Weliswaar niet meer zoveel als voorheen maar er is nog geen sprake van een ommekeer en dat leden massaal vacatures openzetten.
    Ik beschouw dit bericht dus meer als "wishful thinking" dan een werkelijke arbeidsmarktontwikkeling.
    Hans Buijing

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.