Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VZVZ beantwoordt vragen over opt-in registratie

Mark van Dorresteijn
Huisartsen en apothekers zijn nog niet voldoende op de hoogte over de opt-in registratie. De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) heeft om die reden met koepels een lijst opgesteld van meest gestelde vragen en bijhorende antwoorden.
VZVZ beantwoordt vragen over opt-in registratie

Zorgverleners die een patiëntendossier raadpleegbaar willen maken voor andere zorgverleners, moeten hier vooraf toestemming voor krijgen van de patiënt. Dit is de opt-in registratie. De toestemming van patiënten moet voor 2013 geregeld zijn om daarna gegevens tussen zorgaanbieders te kunnen uitwisselen. Hieronder de vragen.

Geldt de opt-in registratie alleen voor het LSP?

Nee, de opt-in registratie geldt voor het beschikbaar stellen van medische gegevens van patiënten aan andere zorgverleners, ongeacht welk ICT-systeem u gebruikt. Het is zelfs wettelijk verplicht patiënten vooraf toestemming te vragen voor het beschikbaar stellen van hun gegevens aan andere zorgaanbieders. Dit is vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO).

Dus zowel voor het uitwisselen van gegevens via het LSP als via andere systemen, zoals bijvoorbeeld OZIS of ELS, heeft u vooraf toestemming van de patiënt nodig.

Moet ik als zorgverlener de patiënt elke keer om toestemming vragen?

Nee, in principe hoeft u als huisartsenpraktijk of als apotheek maar één keer toestemming te vragen als u een behandelingsovereenkomst heeft met de patiënt.

Alleen in bijzondere gevallen, waarbij u niet kan veronderstellen dat de toestemming ook van toepassing is, moet u nogmaals toestemming vragen.

Voordat ik gegevens heb aangemeld bij het LSP, had ik mijn patiënten al geïnformeerd. Hoef ik dat dus nu niet weer te doen?

Nee, u moet de patiënt opnieuw informeren. De gegevens die u al heeft aangemeld zijn destijds op basis van het ‘geen- bezwaarprincipe’ verstrekt: de gegevens zijn beschikbaar voor uitwisseling tenzij de patiënt bezwaar heeft gemaakt. Doordat de wet op het EPD er niet is gekomen, moet u nu vooraf toestemming vragen om gegevens beschikbaar te mogen stellen.

U kunt nu al de toestemming aan uw patiënten vragen en registreren. Bijna alle ICT-systemen van huisartsen en apothekers zijn hierop voorbereid.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP), de privacytoezichthouder, heeft voor het LSP ingestemd met een overgangsperiode van één jaar. Dit betekent dat u aan alle patiënten die u heeft aangemeld bij het LSP, in 2012 toestemming moet vragen én registreren. Op 1 januari 2013 worden de index-gegevens van alle patiënten waarvan u geen toestemming heeft geregistreerd, uit het LSP verwijderd. Uiteraard heeft dit geen gevolgen voor het dossier van uw patiënt in uw eigen informatiesysteem.

Moet de patiënt schriftelijk toestemming geven?

Nee, dat hoeft niet. Mondeling toestemming geven is ook goed. Maar u moet wel altijd de mondelinge of schriftelijke toestemming van de patiënt vastleggen in uw informatiesysteem.

Let op: de toestemming van de patiënt voor het beschikbaar stellen van gegevens via OZIS moet u apart registreren. De patiënt heeft het recht gedifferentieerd toestemming te geven, bijvoorbeeld wel toestemming voor raadpleging via het LSP en niet voor OZIS.

Kan een patiënt ook bij de VZVZ toestemming geven?

Nee, dit kan niet. Patiënten geven deze toestemming aan hun zorgverleners. Het is wel goed als huisartsen, apothekers en ziekenhuizen dit gezamenlijk doen in hun regio. De VZVZ speelt hierin geen rol want zij is geen zorgverlener.

Hoef ik geen opt-in registratie te doen omdat het LSP nog niet werkt?

U moet de toestemming wel registreren. Het LSP werkt al. Gegevensuitwisseling via het LSP voldoet aan hoge eisen van beveiliging en privacy. Met het LSP kunt u veilig en betrouwbaar een actueel medicatieoverzicht of een samenvatting van het huisartsdossier opvragen. Om ook in 2013 gegevens te kunnen uitwisselen via het LSP, is het nodig om de toestemming van de patiënt voor het raadpleegbaar maken van zijn medische gegevens nu al vast te leggen.

Krijg ik als zorgverlener voor de opt-in registratie (financiële) ondersteuning?

Nee, u dient dit zelf te organiseren al dan niet in samenwerking met andere zorgverleners in uw regio.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Koen Suyk )

Protopics HAP behaalt opt-in kwalificatie van Nictiz

ZN: ‘Aansluiting LSP minimale kwaliteitseis’

GL wil toch brief over EPD naar burgers

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.