Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wachtlijsten AWBZ groeien weer’

MAARSSEN - De wachtlijsten in de AWBZ groeien weer. De zorgkantoren van OZ, CZ, Achmea en Menzis komen niet uit met hun regiobudgetten.

“De middelen die het ministerie van VWS beschikbaar stelt voor de zorgvraag zijn volstrekt ontoereikend”, verklaart Johan Vermeulen, adjunct-directeur van zorgverzekeraar CZ.

Treeknormen

De zorgkantoren OZ en CZ schrijven in een brandbrief aan het ministerie dat de contracteerruimte in hun regio’s – Zuid-Hollandse eilanden, Zuidoost-Brabant, Zuid-Limburg en Zeeland – al op is, terwijl er nog mensen op de wachtlijsten staan die al langer wachten dan volgens de Treeknormen is toegestaan. De zorgkantoren constateren dat “de beschikbare contracteerruimte onvoldoende is om de gehele wachtlijst boven de Treeknorm in te kopen”.

Ontoereikend

Het zorgkantoor CZ schat in haar regio’s drie à vier miljoen euro tekort te komen. “De zorgvraag neemt sneller toe dan verwacht”, zegt Vermeulen. “De middelen die VWS daarvoor beschikbaar stelt, zijn volstrekt ontoereikend. We constateren dat de wachtlijsten stijgen.”

Menzis en Achmea

Ook bij de zorgkantoren van Menzis en Achmea verwacht men dat het budget te krap is. “Ik heb nog geen harde cijfers, maar we vermoeden dat wij problemen krijgen met de regiobudgetten. We zien een toename in het aantal indicaties en het aantal zorgvragen”, zegt manager Zorginkoop care Hannie Treffers. “Het is nog even wachten op de herschikking van budgetten in juli, maar er dreigen weer wachtlijsten te ontstaan.”

Groeiruimte verdampt

VWS stelt weliswaar vier procent extra middelen beschikbaar, maar in de praktijk blijft daar maar een halve procent groeiruimte van over, stelt Vermeulen. “Ross verplicht zorgkantoren om de groeiruimte te besteden aan zorgzwaartetoeslagen voor dementerenden en gehandicapten. Als ze dat volgend jaar ook doet, dan komen we helemaal klem te zitten.”

Onderschrijding 2005 al op

CZ ziet een gedeeltelijke oplossing voor de acute geldproblemen in het budget dat over is van 2005, omdat zorgaanbieders hun productieafspraken niet hebben kunnen waarmaken. Het gaat om 150-170 miljoen euro. Maar Vermeulen heeft van VWS vernomen dat dit geld al is opgegaan aan financiële tegenvallers, zoals de onverwachte uitbreiding van intramurale zorg. “Begin juni ontvangen zorgkantoren van VWS een brief dat de 1 procent extra ruimte vanwege onderschrijding in 2005 al op is.”

Regionale verschillen

De toename van de wachtlijsten verschilt per regio. In Zuid-Limburg groeit met name het aantal psycho-geriatrische patiënten erg snel. In Zuidoost-Brabant neemt juist het aantal wachtenden voor huishoudelijke zorg sterk toe. Opvallend is dat er in de Zuid-Hollandse eilanden mensen op de wachtlijsten staan uit andere regio’s.

Landelijk beelt ontbreekt

Alleen het College voor Zorgverzekeringen heeft een landelijk beeld over wachtlijsten, maar dat is niet actueel. De laatste reportage van december 2005 bevat cijfers over 2004. De volgende rapportage is gepland voor juli.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.