Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Webspreekuur St. Antonius Ziekenhuis groot succes’

Mario Gibbels
Het in 2008 gestarte webspreekuur van de polikliniek neurologie van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein blijkt een groot succes. De patiënten zijn tevreden en de wachttijden gehalveerd. Dat schrijven de initiatiefnemers Siegers en Vogels in een artikel in Medisch Contact.

Aanleiding voor het starten van het webspreekuur waren de oplopende wachttijden voor de polikliniek neurologie in 2007. Het St Antonius Ziekenhuis besloot daarom om in 2008 een pilot te beginnen met een webspreekuur voor poliklinische controlepatiënten. Inmiddels hebben ruim duizend patiënten van het webspreekuur gebruik gemaakt en kiest van alle nieuwe polipatiënten 40 procent voor het webspreekuur als vervanging van het controlespreekuur.

Zes minuten per consult

Het webspreekuur kost de behandelaar gemiddeld zes minuten per consult terwijl een controlespreekuur gemiddeld vijftien minuten per consult duurt. Bovendien wordt bij een webspreekuur meteen de verslaglegging in het EPD vastgelegd en de elektronische berichtgeving aan de huisarts afgehandeld. Verder is gebleken dat de antwoorden van de patient bij het webspreekuur inhoudelijk beter zijn omdat hij er langer over nadenkt.

Tevredenheid

De patiënttevredenheid is ook hoog: 86 procent is tevreden tot zeer tevreden en slechts 4 procent is ontevreden tot zeer ontevreden. Inmiddels zijn de wachttijden bij de polikliniek neurologie meer dan gehalveerd. En volgens beide auteurs kan een webspreekuur op elke polikliniek draaien in ieder ziekenhuis, onafhankelijk van het gebruikte ict-systeem. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.