Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weer specialist VUmc op non-actief

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Hoogleraar longziekten Pieter Postmus is de tweede medisch specialist van het VUmc die op non-actief staat. Dit zou zijn gebeurd omdat Postmus, als afdelingshoofd, bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn zorgen heeft geuit over de continuïteit van de zorg op de afdeling longgeneeskunde.
Weer specialist VUmc op non-actief

Dat melden het radioprogramma Argos en De Volkskrant. Bronnen in het VUmc bevestigen de non-actiefstelling van Postmus.

Ruzies in het VUmc

Inmiddels zitten er dus twee medisch specialisten ‘ziek’ thuis: hoogleraar Postmus en longchirurg Rick Paul. Paul is in maart op non-actief gezet nadat hij zonder overleg met de raad van bestuur of zijn collega’s de Inspectie inlichtte over een, naar zijn mening, ernstig incident op de Intensive Care met dodelijke afloop. Daarop kwam een ruzie naar buiten tussen de longartsen enerzijds en de chirurgen en intensivisten anderzijds. De woordvoerder van het VUmc wil ‘geen uitspraken doen over personen’.

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Het VUmc houdt vol dat de veiligheid is gegarandeerd wil graag laten weten dat er ‘geen enkele twijfel mag rijzen over de kwaliteit van de zorg in het VUmc.’ Waar de woordvoerder dit op baseert, wil hij niet zeggen. Hij verwijst naar de Igz die volgens hem niet heeft gezegd dat de kwaliteit niet in orde is. Een woordvoerder van de Igz vertelt op de hoogte te zijn van de melding die Postmus begin juli deed. Het bestuur van het VUmc heeft de Igz daarop kunnen overtuigen dat er nog steeds 24/7 een longarts bereikbaar is en de continuïteit dus is gewaarborgd. Voor de Inspectie is er geen reden om in te grijpen, maar ze heeft wel vragen gesteld naar aanleiding van de Argos-uitzending. Welke vragen dit zijn, wilde de woordvoerder niet zeggen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Hoogleraar veiligheid: VUmc moet afdelingen sluiten

VUmc erkent fouten bij reality tv-programma

CBP: opnamen in VUmc in strijd met wet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.