Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgroep Infectie Preventie zet opheffing ‘on hold’

Maarten Bakker
De Werkgroep Infectie Preventie (WIP) was al bezig haar activiteiten af te bouwen, maar zet haar opheffing voorlopig stil. Ze hoopt dat er op de valreep toch meer geld komt voor haar werk: het opstellen van richtlijnen tegen de verspreiding van infecties in ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra.
stop400.jpg

De stichting WIP is in de jaren tachtig opgericht door de beroepsorganisaties van artsen-microbioloog, internist-infectiologen en deskundigen infectiepreventie. Doelstelling  van WIP is om zorginfecties  te voorkomen. Haar richtlijnen worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg gehanteerd als ‘veldnormen’. Zorgverzekeraars stellen als voorwaarde voor de inkoop van zorg dat instellingen de WIP-richtlijnen naleven.

Onvoldoende financiering
Op 11 januari maakte de stichting WIP in een brief aan minister Schippers van VWS haar opheffing bekend. Partijen in de zorg waren niet bereid om te zorgen voor extra financiering van WIP. Ze krijgt 360 duizend euro per jaar voor de ontwikkeling en het onderhoud van de richtlijnen. ‘Dat is verre van voldoende’, aldus Gijs Ruijs, bestuursvoorzitter van WIP. ‘Ik geloof dat voor de NHG-standaarden alleen al 4 miljoen euro op jaarbasis nodig is’, zegt hij ter vergelijking.  

Oplossing
In 2014 constateerde WIP al dat haar capaciteit ontoereikend was om haar richtlijnen aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Ze haalde al richtlijnen van haar website omdat ze eigenlijk herzien hadden moeten worden. WIP dacht toen al aan opheffing. Door een toezegging van het ministerie om naar een oplossing te zoeken, werd die stap nog niet gezet. Een bestuurlijk overleg met de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders moest uitkomst bieden, maar dat gebeurde niet.

Bijdragen
Het WIP-bestuur kreeg eind vorig jaar van het ministerie te horen dat de koepelorganisaties in de zorg wel gebruik willen blijven maken van de WIP-richtlijnen, maar dat ze geen reden zouden zien om bij te dragen aan de WIP. Daarop kondigde WIP in de brief aan de minister haar opheffing aan. De bewindsvrouw wil nu echter op korte termijn met alle betrokken partijen weer om de tafel gaan .

Bizar
Dat is voor het WIP-bestuur aanleiding om de opheffing voorlopig ‘on hold’ te zetten. Gijs Ruijs heeft goede hoop dat er nu een oplossing komt. ‘De minister gaat natuurlijk niet haar reputatie op het spel zetten.’ Volgens de WIP-voorzitter ligt het voor de hand dat de gebruikers van de WIP-richtlijnen financieel gaan bijdragen. Hij vindt het ‘bizar’ dat ze dat nog niet doen.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Door: Maarten Bakker, freelance journalist.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.