Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Westfriesgasthuis introduceert HealthVault in Nederland

Mario Gibbels
Het Westfriesgasthuis in Hoorn heeft vandaag, waarschijnlijk als eerste in Europa, de koppeling gelegd tussen het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) en HealthVault van Microsoft. De koppeling is vandaag gedemonstreerd tijdens het EPD-symposium in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Volgens Hugo Keuzenkamp, lid van de raad van bestuur van het Westfriesgasthuis, heeft het personal health record, ofwel het persoonlijk zorgdossier, de toekomst en is het landelijk EPD een gepasseerd station.

Het zoeken is nu nog naar een investeerder die ervoor wil zorgen dat HealthVault in de Nederlandse markt gezet kan worden, aldus Keuzenkamp. “De techniek is beschikbaar, de koppeling met HealthVault is gemaakt. We moeten nu een zorgverzekeraar of een apothekersketen zien te vinden die er in wil investeren.”

Martin Bontje, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar UVIT, was ook spreker tijdens het symposium. Hij zegt zeker geïnteresseerd te zijn om te investeren in personal health records. “Als we er een business case voor op kunnen stellen, dan hebben we daar zeker belangstelling voor. Het lijkt me dan wel goed dat alle verzekeraars gezamenlijk voor één personal health record kiezen, anders zitten we straks weer met verschillende systemen.”

Bontje is ervan overtuigd dat het elektronisch patiëntendossier (EPD) alleen van de grond komt als de vraag ernaar vanuit de patiënt komt. “Anders blijft het steken in domeindiscussies tussen zorgaanbieders.” Hij gelooft daarom dat het landelijk EPD van minister Klink geen kans van slagen heeft en dat alle energie beter gestoken kan worden in de personal health records.

Keuzenkamp is het met Bontje eens. “We hebben hier een regionaal EPD dat goed werkt. Een landelijk EPD heeft nauwelijks toegevoegde waarde. Voor die enkele vakantieganger heb je ook nog altijd de telefoon. Het personal health record is veel effectiever omdat het een revolutie van onderaf is.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.