Wettelijke verplichting voor digitale gegevensuitwisseling is cruciaal’

Om de digitalisering van gegevensuitwisseling een flinke impuls te geven, gaat het kabinet zorgverleners verplichten patiëntgegevens op dezelfde manier digitaal te delen. Maarten van Rixtel, voorzitter ActiZ-commissie Informatisering, noemt de wettelijke verplichting noodzakelijk. ‘Het is mijns inziens waarschijnlijk niet mogelijk om het op een andere manier te regelen.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
digitalisering zorg, VNO-NCW, MKB Nederland,
Foto: iStock

De patiënt zal wel altijd zijn toestemming moeten geven voor het delen van persoonlijke gegevens met een andere zorgverlener. ‘De regie blijft op deze manier bij de patiënt liggen’, aldus Van Rixtel.

Eigen taal

Digitalisering van gegevensuitwisseling blijkt nog een behoorlijke uitdaging. Alle betrokken beroepsgroepen spreken hun eigen taal en het is van groot belang dat taal op elkaar wordt afgestemd in alle mogelijke gegevensuitwisselingen. ‘Dat kost veel tijd’, schrijft minister Bruno Bruins in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Er zijn heel veel technische standaarden en is er niet in elke regio een infrastructuur voor elektronische uitwisseling.

0
1632

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.