Wies Arts: ‘We moeten als samenleving dementievriendelijk worden’

Op dit moment hebben ruim 270.000 mensen in Nederland dementie. In 2040 zullen dat er ruim een half miljoen zijn. Dementie is afgrijselijk voor degenen die ermee te maken krijgen. Gelukkig komen er steeds meer interventies met een positieve benadering die de kwaliteit van leven vergroten. Deel 3 van een serie van 4: hoe dementievriendelijke gemeenschappen kunnen helpen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In 2012 startten in Noord-Brabant en Vlaanderen acht gemeenten een vierjarig traject om dementievriendelijke gemeenschappen te vormen. Al tijdens de looptijd van het programma sloten 25 extra gemeenten aan. De Nederlandse aanjagers van dit proces zijn de Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie (PGraad) en maatschappelijk adviesbureau Zet. Programmamanager Wies Arts somt enkele van de tien doelstellingen op: ‘Taboes doorbreken, beter contact tussen generaties en kennis over dementie vergroten. En ook: kijken naar wat mensen met dementie nog wél kunnen.’ Inmiddels doen 57 van de 62 Brabantse gemeenten mee aan de beweging om dementievriendelijk te worden.

Steen in de vijver

Die beweging op

0
326

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.