Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wij zijn blij met het onderhandelingsresultaat van de VNG’

Wethouder Ineke Smidt (PvdA) reageert desgevraagd op de vraag waarom gemeente Almere vorige week voor het onderhandelingsakkoord heeft gestemd van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Twee derde van de gemeenten stemden afgelopen vrijdag tegen.
‘Wij zijn blij met het onderhandelingsresultaat van de VNG’

‘Natuurlijk hadden wij liever de Persoonlijke Verzorging als gemeentelijke verantwoordelijkheid gezien, omdat wij dan maximaal samenhangende ondersteuning kunnen bieden’, antwoordt Smidt op de vraag waarom Almere voor het onderhandelingsakkoord is. ‘Wij zijn echter blij met het onderhandelingsresultaat dat gemeenten in 2015 200 miljoen euro incidenteel ontvangen voor een zorgvuldige overgang en transitie en vanaf 2016 200 miljoen euro structureel voor de uitvoering van de nieuwe WMO.’ Bovendien is Smidt blij dat de functie wijkverpleegkundige als schakelfunctie wordt ingezet tussen het medische en het sociale domen.

Consequenties

‘Natuurlijk kijken wij ook naar de inhoudelijke consequenties van het overlegresultaat voor de inwoners van Almere.’ Smidt noemt drie consequenties. Ten eerste de onmogelijke opgave om forse bezuinigingen van 25-40 procent te realiseren en te innoveren  in combinatie met het feit dat inwoners voor een jaar recht houden op hun huidige niveau van AWBZ ondersteuning. Ten tweede de onduidelijkheid over de verantwoordelijkheden van de Persoonlijke verzorging voor zorgverzekeraars en gemeenten. ‘We voorzien in dit kader afschuif-problemen waardoor inwoners van het kastje naar de muur worden gestuurd.’ En ten derde een meer verplichte samenwerking tussen de diverse actoren in de zorgstelsels. ‘Inmiddels is duidelijk dat andere gemeenten in Nederland ook gelijkluidende argumenten hebben genoemd.  Bij het bepalen van het standpunt hebben veel gemeenten gereageerd met “ja, mits” of “nee, tenzij”.’

Adequate reactie

Smidt wacht een adequate reactie af van het ministerie van VWS op de uitkomst van de VNG-ledenraadpleging. ‘In  de tussentijd is gemeente Almere met inwoners en organisaties volop bezig om ons voor te bereiden op de nieuwe taken. Diverse teams van wijkwerkers zijn operationeel waarmee wij oefenen met integraal en wijkgericht werken. We koppelen informele en formele zorg aan elkaar en stimuleren nieuwe vormen van samenwerking bijvoorbeeld tussen arbeidsmatige dagbesteding en beschut werk.’

Dossier zorgtransitie

Hoe vergaat het de zorg, gemeenten en politiek? Worstelen zij met de transitie of gaat het hen goed af? Zorgvisie houdt u op de hoogte via het dossier: Transitie langdurige zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.