Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wijkverpleegkundige moet geen andere taken uitvoeren’

Redacteur Zorgvisie
Staatssecretaris Van Rijn van VWS heeft signalen ontvangen dat wijkverpleegkundigen steeds vaker huishoudelijke taken uitvoeren bij hun cliënten. Dat is niet de bedoeling, schrijft hij aan de Tweede Kamer.
ThuiszorgSchoon400.jpg
Fotolia.

Begin mei trok hoogleraar Tineke Abma aan de bel, omdat zij zag dat wijkverpleegkundigen sinds de decentralisatie taken uitvoeren die eigenlijk door de thuiszorg moeten worden gedaan. Door bezuinigingen zijn er minder mensen om de huishoudelijke taken uit te voeren, waarna wijkverpleegkundigen die oppakken, zegt Abma.

Huishoudelijke taken 
Ook staatssecretaris Van Rijn is zich ervan bewust dat dit gebeurt, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Ik heb hier een aantal signalen over ontvangen. De wijkverpleegkundige hoort in principe geen huishoudelijke hulptaken uit te voeren.’ Maar hij vindt het niet erg als een wijkverpleegkundige kleine taken uitvoert. ‘Het kan altijd voorkomen dat de wijkverpleegkundige, als ze bij de cliënt is en het zo uitkomt, een (kleine) taak uitvoert die op het terrein van de huishoudelijke hulp ligt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het legen van de prullenbak of het rechtleggen van het tapijt. Voor mij is het uitgangspunt echter dat de wijkverpleegkundige zorg levert zoals verpleegkundigen die plegen te bieden, waarbij die zorg verband houdt met de behoefte aan geneeskundige zorg of een hoog risico daarop.’

Extra werk wijkverpleegkundige
De brief is een antwoord op vragen van Mona Keijzer en Hanke Bruins Slot van het CDA. Zij vroegen zich onder meer af of de ontwikkelingen het gevolg zijn van bezuinigingen op de zorg, die hebben geleid tot volume- en tariefkortingen. Dat is volgens Van Rijn niet het geval. ‘Ik zie op dit moment geen relatie tussen de ‘extra werkzaamheden’ en de volume- en tariefkortingen’, schrijft hij. ‘Uiteraard begrijp ik ook dat als wijkverpleegkundigen in de toekomst op grote schaal werkzaamheden gaan uitvoeren die niet passen binnen hun takenpakket, de druk op het budget van de wijkverpleging zal toenemen.’  Van Rijn is daarom enthousiast over het feit dat V&VN, ZN en de VNG een plan van aanpak opstellen dat ervoor moet zorgen dat wijkverpleegkundigen zich op hun taken kunnen richten. Hoe vaak het voorkomt dat wijkverpleegkundigen huishoudelijke taken op zich nemen is onduidelijk. ‘Het uitvragen hiervan zal leiden tot extra administratieve lasten voor wijkverpleegkundigen’, zegt de staatssecretaris. Daarom laat hij er geen onderzoek naar doen.

Dossier thuiszorg. Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.