Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundigen vrezen deadline herindicatie

Werkgeversorganisatie ActiZ krijgt signalen binnen dat verschillende thuiszorgorganisaties de herindicatie niet voor 1 mei gedaan krijgen. Ook is de noodzaak van de herindicatie voor veel wijkverpleegkundigen onduidelijk.
Wijkverpleegkundigen vrezen deadline herindicatie
Foto: ANP - Koen Suyk

Volgens de Inkoopgids Wijkverpleging van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is de deadline voor de herindicatie 1 mei 2015. Dan moeten alle klanten voor de wijkverpleging in de Zvw een nieuwe indicatie hebben. Werkgeversorganisatie ActiZ krijgt vanuit de achterban signalen dat die deadline niet voor alle zorgorganisaties haalbaar is. ‘De herindicaties zijn veel uren werk voor wijkverpleegkundigen. Onze leden geven bovendien aan dat zij niet begrijpen waarom deze deadline wordt gehanteerd’, zegt ActiZ-woordvoerder Bernadet Naber op vaktitel Nursing.

Indiceren

‘Onderdeel van het dagelijks werk van wijkverpleegkundige is dat zij bij cliënten kijken wat er qua zorg en ondersteuning nodig is. Kan er minder zorg en ondersteuning worden ingezet, bijvoorbeeld als iemand herstelt. Of moet er toch meer zorg worden ingezet, bijvoorbeeld als iemand dementeert. Het indiceren is dus altijd al onderdeel van het werk van wijkverpleegkundigen, waarom dan ook nog een herindicatie?’, vraagt Naber zich af.

Ook onder wijkverpleegkundigen heerst er ongerustheid over de naderende deadline van 1 mei 2015. Zo schrijft wijkverpleegkundige Nicole Gardenier op Nursing.nl: ‘Ik houd mijn hart vast voor wat er komen gaat. Gaan we alle herindicaties vóór mei 2015 rond krijgen?’  In een reactie op de blog vraagt ook Corien Harder-Drayer zich af of zorginstellingen en wijkverpleegkundigen niet moeten onderhandelen met zorgverzekeraars over die datum van 1 mei. ‘Ik krijg het gevoel dat we die deadline zomaar geaccepteerd hebben.’

ZN

ActiZ heeft het probleem volgens Naber meerdere keren landelijk aangekaart, maar ZN wil geen landelijke afspraak maken over de deadline. Naber: ‘Daarom hebben we de oproep gedaan naar onze leden om zelf met die zorgverzekeraars waarmee zij een contract hebben, afspraken te maken over de deadline.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.