Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg heeft meer ondernemers nodig’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Wil de zorg betaalbaar blijven dan is een bundeling van voorzieningen onontkoombaar. Dat heeft enorme consequenties voor het zorgvastgoed. De huidige regelgeving moet daarbij overboord.
1. Jan van der Beek.vierkant.jpg

Ondernemer Jan van der Beek, eigenaar van VDB Holdings b.v., weet er alles van: ‘Zorgbestuurders kijken te veel  naar elkaar en doen meestal hetzelfde kunstje. Dat is fout. Zij maken te weinig de vertaalslag van de ontwikkelingen in de zorg naar zorgvastgoed en wonen.’

Zorgbestuurders
Volgens Van der Beek heeft de zorg meer ondernemers nodig. Van der Beek denkt niet dat veel zorgbestuurders ondernemers kunnen worden. Bestuurders zijn vooral bezig met het naleven van regels en het in stand houden van de organisatie en te risicomijdend om broodnodige nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Ondernemers daarentegen, zijn meer visionair ingesteld en durven de regels te negeren. ‘Ik denk dat de initiatieven moeten komen van ondernemers die niet een gevestigde positie hebben. Als een ondernemer een bordje langs de weg ziet staan met “verboden rechtsaf te slaan”, gaat hij niet terug met het verhaal dat het niet mag. Hij slaat gewoon drie keer linksaf.’

Zorginnovatie
Van der Beek wijst er op dat de zorg zo is verkokerd dat dit haaks staat op de manier waarop mensen oud willen worden. ‘Je moet de zorgketen meer integreren en verbinden met gezonde mensen.’ Hij is zelf mede-eigenaar  van een Duits bedrijf dat op een stuk grond van 21 hectare  een speciale Alzheimerkliniek, seniorenappartementen, studentenappartementen, een manege, boerderij, en een hotel met zorgfaciliteiten ontwikkelt. ‘Studenten kunnen daar gratis wonen in ruil voor het verlenen van zorg aan Alzheimerpatiënten voor dertig uur per maand.’

Vrijwilligers
Volgens Van der Beek zou ook de categorie mensen die niet meer economisch actief is maar nog veel kan, veel meer moeten worden ingezet in de zorg. Daar zou een puntensysteem voor kunnen worden ontwikkeld waarbij mensen die anderen verzorgen, zelf zorgpunten sparen voor eigen zorg wanneer ze die nodig hebben.

Kom naar het Zorgvisie Congres Zorgvastgoed 2016, op 11 oktober in Amersfoort. Jan van der Beek gaat dan dieper in op de voorbeelden. 

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.