Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wim de Bie over EPD en bewusteloosheid

Mario Gibbels
Ook aan Wim de Bie is de roering rond het EPD niet voorbij gegaan. “De EPD-folder is in heldere taal gesteld en na lezing denk je: nou, van mij mag het. Lijkt me handig.”

De Bie behandelt op persiflerende wijze een van de belangrijkste thema’s: de toegang tot het dossier en de privacy. Hij citeert uit de EPD-folder: ‘Soms kunt u geen toestemming geven, omdat u bijvoorbeeld bewusteloos bent. Om u in zo’n noodsituatie toch goed te kunnen behandelen, kan een zorgverlener zonder uw toestemming uw medische gegevens opvragen en bekijken.’ Een fictief gesprek met een bezorgde burger volgt: “Ja, u spreekt met Jannie de Border en ik wil even zeggen dat het een schande is met die EDP. Dus stel dat ik bewusteloos op straat lig en iedereen zo maar in m’n dossier kan kijken. Dat doe je toch niet!” De Bie: “Maar het gaat toch niet om iedereen? ‘t Is toch de dokter die komt helpen bij een ongeluk, waarbij u bewusteloos bent geraakt? Of hij wil weten of u vaker bewusteloos op straat ligt, of dat het een eerst keer is?”. Lees hier hoe het verder gaat. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.