Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Winst Menzis krimpt met 86 miljoen euro

Lotte Maas
Zorgverzekeraar Menzis heeft in 2011 een winst van 43,8 miljoen euro gemaakt. Dit is een grote daling ten opzichte van 2010, toen er nog 130 miljoen euro winst werd gemaakt. Het geld wordt bijgeschreven bij de reserves.
Winst Menzis krimpt met 86 miljoen euro

Menzis presenteerde vandaag het Maatschappelijk en Financieel Jaarverslag 2011. Daarin is te lezen dat het aantal beleggingen fors is teruggelopen. Het aantal verzekerden van Menzis is in 2011 nagenoeg gelijk is gebleven, maar steeds meer klanten komen in de problemen met het betalen van de verzekeringspremies en het eigen risico.

Wanbetalers

Een woordvoerder van Menzis: ‘Maandelijks sluiten 4000 klanten een betalingsregeling met ons af. Dat zijn mensen die wel willen betalen maar het niet kunnen. Daarmee spreken we af dat ze in termijnen aflossen. Daarnaast hebben we maandelijks ongeveer 2000 wanbetalers. Die dragen we over aan het College voor Zorgverzekeraars die achter het geld aangaan. Dat aantal stijgt alleen maar’.

Selectief inkopen

Dat Menzis afgelopen jaar toch uit is gekomen op een positief resultaat van 43,8 miljoen euro is onder andere toe te schrijven aan de manier van contracteren. In 2011 startte de zorgverzekeraar met selectief inkopen. Ruben Wenselaar, CFO van Menzis: ‘Dat betekent dat wij niet meer iedere behandeling bij alle ziekenhuizen inkopen, maar alleen de beste. Daarmee is de kwaliteit verzekerd en het is efficiënter. Door chronisch zieken en nieuwe duurdere behandelmethodes lopen de zorgkosten steeds verder op. Als belangbehartiger van de verzekerden is het niet alleen onze taak om te waken over de kosten en over de kwaliteit van de zorg. We willen ook een draagvlak creëren bij onze klanten dat de zorg in Nederland anders wordt ingericht. Uiteindelijk komen deze keuzes hen ten goede. Soms gaan patiënten iets verder reizen voor een specifieke behandeling, maar zij weten dan wel zeker dat ze de beste zorg krijgen.’

(Zorgvisie – Lotte Maas | Foto: ANP)

Lees meer

Van Boxtel: ‘Premie betalen steeds vaker een probleem’

Menzis komt met beperkt gestegen premie

Menzis: ‘Contract met academische ziekenhuizen moeilijk’

5 REACTIES

 1. Vandaag een aanmaning ontvangen van een eiegn risico. Met excuusbrief. Door technische redenen had het 1,5 jaar geduurd eer ze die konden maken. Nou Menzis dat gelooft toch helemaal niemand. Zoiets komt door je management en je organisatie. En dan durven ze wel eisen te stellen aan kleine zorgaanbieders betreffende de omzet, kasgeld etc en dus de organisatie. Regulering van een markt met aan de ene kant onvermogen (zorgverzekeraars) en aan de andere kant onmacht (pubiek, zorgaanbieders) lijkt een ongelijke strijd, maar de wal zal het schip doen keren.
  Menzis stel aub intern orde op zaken en kom dan beslagen en met visie ten ijs.
  Dat is mijn aanmaning aan Menzis. Hoop dat die ook niet 1,5 jaar te laat is.

 2. Lees alle reacties
 3. menzis stelt dat de winstdaling komt door wanbetalers. Nou ik krijg na 16 maanden pas de opgaven voor eigen bijdragen maar dan gelijk van 1 jaar. Van de specificatie eigen risico klopt niets. Gewoon rekenkundig helemaal fout. Als je belt weet men ervan maar zegt dat het al 2 jaar zo is dat totaal bedrag klopt en of je dat maar wilt overmaken.
  Wat een rotzooi. Menzis kweekt zijn eigen wanbetalers met opzet want met een betalingsachterstand kun je niet overstappen.
  Ja bij menzis ben je inderdaad verzekerd van zorgen.

 4. Zowiezo hebben verzekeraars een broertje dood aan de klachten van de patient. Mooie praatjes aan de voordeur, maar achter de gevel andere praktijken: vooral goedkoop, kwaliteit telt als het maar niet duurder is. En we mogen vooral niet meer doen dan afgesproken is.

 5. Zo lang deze verzekeraar een voetbalclub kan blijven sponsoren, winst maakt. En daarnaast zich kan veroorloven om ernstig zieke klanten met droge ogen kan vertellen, sorry uw behandeling valt niet binnen ons pakket. Zo lang heb ik geen enkel maar dan ook geen enkel medelijden. (dit geldt overigens voor alle verzekeraars)

 6. ‘Dat betekent dat wij niet meer iedere behandeling bij alle ziekenhuizen inkopen, maar alleen de beste. Daarmee is de kwaliteit verzekerd en het is efficiënter.’ Wanneer het beste te duur wordt sluit Menzis echter geen contracten af. Moeten we niet lezen,’de financieel aantrekkelijkste’, dat zegt alleen niets over de kwaliteit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.