Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winst ziekenhuizen loopt terug

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het gezamenlijke resultaat van ziekenhuizen over het jaar 2015 bedraagt 253 miljoen euro. Dat is dertig miljoen euro minder dan in 2014.
Geld stapels afname.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Accountantskantoor BDO onderzocht de jaarverslagen van 68 ziekenhuizen en brengt vandaag de resultaten naar buiten. BDO noemt de teruggang in de resultaten van de ziekenhuizen ‘zorgelijk’.

Marge
Het risico bestaat volgens BDO dat gemiddeld genomen onvoldoende marge wordt gemaakt om veranderingen te realiseren en noodzakelijke investeringen, waaronder innovatie, te financieren. Aan de andere kant zijn de totaalopbrengsten met 2,3 miljard euro gestegen naar 17,1 miljard euro. De totale omzetgroei is hiermee 15,6 procent. Hiervan komt 13,4 procent door de invoering van integrale tarieven. Grote ziekenhuizen zagen hun omzet het meest groeien. 

Gevarenzone
Het totale eigen vermogen is gestegen van 3,3 miljard naar 3,5 miljard euro. Kleine ziekenhuizen zagen hun resultaat terug lopen met 21 procent. Bij middelgrote ziekenhuizen was de daling vijf procent, bij grote ziekenhuizen elf procent. BDO signaleert dat de kloof tussen grote en kleine ziekenhuizen toeneemt. BDO liet dit in juni reeds weten na een eerste scan van de jaarrekeningen.   

Dreiging
BDO constateert: ‘De financiële risico’s voor ziekenhuizen lijken af te nemen. De dreiging van het macro beheersinstrument is afgewend en de liquiditeit verbeterd. Weliswaar drukken integrale tarieven het rendement maar de financiële performance stabiliseert. Toch blijft het oppassen, want de faillissementsrisico’s blijven. Een optimale financiële performance en bedrijfseconomisch aanvaardbare marges blijven randvoorwaarden.’

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.