Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wmo uurtarief gemiddeld 2,40 euro te laag

Consultancybureau PricewaterhouseCoopers heeft berekend dat de kostprijs van een uur huishoudelijke Wmo hulp gemiddeld 21,54 euro is, terwijl de gemeenten gemiddeld 19,14 euro bieden. Thuiszorgorganisaties komen dus gemiddeld 2,40 euro tekort om de kosten voor huishoudelijke hulp te dekken.
Wmo uurtarief gemiddeld 2

In het onderzoek naar het Wmo-tarief dat de accountants in opdracht van het ministerie van VWS hebben uitgevoerd, blijkt dat thuiszorginstellingen gemiddeld 2,40 euro per uur tekort komen om hun kosten te dekken. Bij kleinere bedrijven kan dit tekort oplopen tot meer dan vier euro per uur. Grotere organisaties weten door schaalvoordelen het tekort te beperken tot net boven de twee euro per uur. Uit het onderzoek blijkt ook dat de thuiszorgsector haar kosten de afgelopen twee jaar met 29 procent heeft teruggedrongen. De overhead van thuiszorgorganisaties die zowel in de Wmo als AWBZ actief zijn, bedraagt veertien procent van de totale kosten.

Zorgkosten Wmo

Van de totale kosten die thuiszorgorganisaties maken voor het verlenen van huishoudelijke Wmo-hulp is tachtig procent bestemd voor het direct uitvoerend zorgpersoneel. De resterende twintig procent van de kosten gaat naar zaken als automatisering, administratie en huisvesting.

Zorgkosten omlaag

Volgens PwC zijn er nog wel enige mogelijkheden voor de branche om de kosten nog verder omlaag te brengen.

Branche

Brancheorganisatie ActiZ betwijfelt sterk dat thuiszorgorganisaties hun overhead nog verder naar beneden kunnen brengen. “Het kan echt niet goedkoper in de thuiszorg”, zegt ActiZ directeur Aad Koster. “Zeker als je bedenkt dat de kosten volgend jaar weer gaan stijgen door onder andere de Wmo-wetswijziging”. Volgens brancheorganisatie ActiZ bevestigen deze uitkomsten dat de thuiszorg keihard heeft gewerkt aan het terugdringen van de kosten. “Met lage kosten en een scherp overheadspercentage werken de thuiszorgorganisaties uiterst efficiënt”, aldus Koster. Volgens ActiZ staat vast dat de kostprijs volgend jaar zal oplopen door stijgende loonkosten en de aanstaande Wmo-wetswijziging. Door die wetswijziging komen alfahulpen weer in loondienst van de thuiszorg. De brancheorganisatie roept gemeenten daarom op om het tarief opnieuw te bezien en waar nodig te verhogen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kritiek op tariefverhoging Wmo

ActiZ daagt VWS om thuiszorgtarief

Zorgstroom doet toch mee in de Wmo

Nieuwe Wmo-tarieven teleurstellend

3 REACTIES

  1. De gemeente zuidhorn betaald 11,43 euro voor huishoudelijke hulp,zonder verzekering hulp,zonder reisgeld,.
    Maar samen met persaldo hebben we een rechtzaak gehad 12-07-2012,de uitspraak afwachten maar die ziet er goed uit.
    Persaldo is geweldig ze steunen daar waar het moeilijk gaat en geven goed advies.
    Hoe meer leden hoe beter,dus lid worden is een pre.en het geeft je rust.Ze hebben geweldige advocaten.

  2. Lees alle reacties
  3. de gemeente rotterdam betaalt pgb klanten met wmo slechts 16,68 per uur. Deze klanten moeten dus fors bij betalen op hun huishoudelijke zorg. De klanten met slechts een aow hebben dus helemaal geen keus maar moeten de gekozen aanbieders van de gemeente kiezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.