Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WMO-winnaars nemen verlies

MAARSSEN - Winnaars van aanbestedingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) gaan verlies lijden op de huishoudelijke verzorging, omdat de tarieven van gemeenten te laag zijn.
WMO-winnaars nemen verlies

Dat blijkt uit een rondgang langs bestuurders van zorgorganisaties.

Thuiszorg verliest 105 miljoen aan omzet

De tarieven van gemeenten liggen gemiddeld twaalf procent onder de ruim 24 euro die thuiszorgorganisaties nu nog in de AWBZ krijgen, blijkt uit een monitor van Prismant, uitgevoerd in opdracht van de vakbonden en de werkgeversorganisatie ActiZ. In sommige gemeenten is het tarief zelfs verlaagd naar ruim 18 euro. De verlaging van de tarieven scheelt de zorg 105 miljoen aan omzet.

Tarieven niet kostendekkend

Zorgorganisatie Livio uit Enschede, een van de winnaars in Twente, zegt dat het tarief van negentien euro te laag is om de kosten helemaal te dekken. “We weten dat we op dat tarief gaan toeleggen”, zegt bestuurder Hans Arnoldy. Een andere winnaar in Twente, de Zorggroep Manna uit Enschede, bevestigt dat de tarieven in Twente niet kostendekkend zijn.

Veel alfahulpen

Ook in onder meer Rotterdam, Haarlem, Zwolle en Ridderkerk zijn de tarieven fors verlaagd. “De winnaars gaan ofwel verlies draaien, ofwel heel veel alfahulpen inzetten”, stelt Fons Groen, directeur van Thuiszorg Rotterdam, de grote verliezer in de Rotterdam.

Geen verlies

Maar bestuurder Marc Scholten van Laurens, winnaar in Rotterdam, zegt geen verlies te lijden op het tarief van 16,25 euro. Wel moet hij de achteruitgang in inkomsten opvangen door in de hele organisatie, ook de intramurale zorg, in de kosten te snijden.

Geen keuze

Hij wijst erop dat zorgorganisaties niet anders kunnen dan lage tarieven bieden als gemeenten dat eisen. “Als je niet mee doet aan de prijzenoorlog, dan val je buiten de boot en lijdt je een nog groter verlies.”

Buitenspel

Livio-bestuurder Arnoldy deelt die mening. “We nemen het verlies op de koop toe. Als je nu niet wint, dan sta je in ieder geval twee en mogelijk vier jaar buitenspel. Daarom hebben we om strategische redenen laag ingezet op de prijs.”

Financiële reserve

Zorgorganisaties gebruiken hun financiële reserves om de verliezen op te vangen. Ook ontkomen ze niet aan forse saneringen. Livio wil de verliezen compenseren uit de opbrengst van commerciële producten. “Het moet niet gekker worden, want anders gaan er organisaties omvallen.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Ridderkerk wint WMO-rechtszaak

Tilburg wint WMO-rechtszaak

FNV en thuiszorg willen uitstel WMO

G8 doen WMO-aanbesteding opnieuw

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.