Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Woonzorgketen koopt Slotervaart

MAARSSEN - Het Slotervaartziekenhuis wordt overgenomen door zorggroep Cordaan en woningcorporaties Het Oosten en De Key. De zeggenschap over het ziekenhuis en het onroerend goed moeten voor het eind van het jaar aan de nieuwe eigenaars zijn overgedragen.
Woonzorgketen koopt Slotervaart

De overeenkomst volgt op een biedingsprocedures waarbij vier partijen in de race waren. Naast het samenwerkingsverband rond Cordaan waren dit een consortium van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, ABN Amro, bouwer Volkers Wessels en Simed, alsmede Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en een anonieme holding.

Ketenzorg

In een persbericht laat het Slotervaart weten dat het voorstel van Cordaan en de woningbouwverenigingen het dichtst bij de eigen uitgangspunten voor de nabije toekomst ligt. Zorgaanbieder Cordaan is in Amsterdam actief op het terrein van verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg, ggz en thuiszorg. “Met het Slotervaart kunnen wij de zorgketen completeren”, verduidelijkt bestuursvoorzitter Ans Bartelink van Cordaan de plannen. Op de vraag welke functies mogelijk uit het ziekenhuis verdwijnen, kan Bartelink vooralsnog geen antwoord geven. De bedoeling is wel dat het Slotervaart als basisziekenhuis met bijbehorende specialismen gehandhaafd blijft. Toch zal er ook het nodige veranderen. Om het onroerend goed beter te laten renderen willen Het Oosten en De Key gedeeltelijk een woonbestemming aan het ziekenhuis geven.

Koopsom

De hoogte van de koopsom willen de betrokkenen niet noemen.

Het ziekenhuis heeft een jaaromzet van circa 90 miljoen euro, de boekwaarde van het onroerend goed bedraagt zo’n 17 miljoen euro. Daar staat een totale schuld tegenover van circa 35 miljoen euro. Om de fiscus tegemoet te komen en een normale bedrijfsvoering te garanderen, betalen Cordaan en de woningcorporaties een overbruggingskrediet dat tevens geldt als voorschot op de aankoop.

Externe partijen

De betrokken partijen streven er naar de deal op zo kort mogelijke termijn definitief af te ronden. “Er moet nog heel wat water naar de zee stromen”, reageert Bartelink. “Maar het is in ieders belang dat snel duidelijk wordt of de plannen uitvoerbaar zijn. Dat hangt mede af van externe patijen.”

De belangrijkste externe partijen zijn de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) en de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraar Agis met wie het Slotervaart een moeizame relatie heeft, steunt het initiatief. Daarnaast kunnen ook de specialisten, die bij eerdere gelegenheden samenwerking met derden hebben gedwarsboomd, roet in het eten gooien.

Tevredenheid

De ondernemingsraad van het Slotervaart is in elk geval blij met de overname, omdat die een einde maakt aan de financiële onzekerheid, laat voorzitter Ivo van der Werk weten. Hij verwacht niet dat de nieuwe eigenaren het zorgaanbod zullen uitkleden om de nieuwe woondoelstelling te realiseren.“Er is veel ruimte over in het gebouw, want het is gebouwd voor 700 bedden en er worden nu maar 300 gebruikt. Voor een ziekenhuis dat zich richt op chronische ouderdomsziekten heb je bovendien een goede hartbewaking en intensive care nodig. Daar komt bij dat onze superspecialismen – reuma, reuma-orthopedie en geriatrie – zich juist richten op typische ouderdomskwalen. ”

(ZorgVisie – Bart Kiers/Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.