Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wouter Bos: ‘Geschrokken van visie ACM op fusies’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Wouter Bos, scheidend bestuursvoorzitter van VU medisch centrum en vice-voorzitter van AMC, zegt geschrokken te zijn hoe toezichthouder ACM naar fusies kijkt. Dat zegt hij in een afscheidsinterview met Zorgvisie magazine dat vrijdag wordt gepubliceerd.
Wouterbos Paultollenaar
Wouter Bos:‘Verzekeraars moeten bereid zijn om niet overal het wiel uit te vinden, maar elkaars innovaties over te nemen.’

‘Ik begrijp dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het moet doen met de wet zoals die er ligt. Maar alle redenen waarom we fuseerden konden we niet op tafel krijgen. Het verbeteren van de kwaliteit en de beschikbaarheid, het hoofdargument van de fusie, werd niet getoetst. Ook in de wetenschapsbeoefening, je internationale aanwezigheid versterken, was de ACM niet geïnteresseerd,’ aldus Wouter Bos in een terugblik op het fusieproces. Eind september vertrekt hij naar Invest-NL, een platform van de Staat dat de verduurzaming mede gaat financieren. 

Fusie VUmc en AMC

Na een voortraject van jaren zijn in juni VUmc en AMC gefuseerd tot Amsterdam UMC. Voorafgaand aan de fusie was er nog een felle publieke discussie over de wenselijkheid ervan. In de Kamer werd een hoorzitting georganiseerd.

De academische ziekenhuizen hebben elk hun eigen raad van bestuur gehouden maar in de twee besturen zitten dezelfde mensen. De komende jaren gaan afdelingen verhuizen. Om te beginnen gaat de IC voor kinderen naar de locatie AMC, daarna gaat de oncologie naar de locatie VUmc.

Wouter Bos is kritisch over netwerken

Bos is kritisch over het vormen van netwerken. Hij signaleert dat je op de grenzen stuit van patiëntveiligheid en patiëntvriendelijkheid. ‘Meer overdrachtsmomenten leveren meer risico op voor de patiëntveiligheid. Verder is het niet prettig voor patiënten om te reizen tussen het ene en het andere ziekenhuis.’ Daarnaast ziet hij spanning ontstaan op het gebied van governance. ‘Het ziekenhuis heeft zoveel samenwerkingsrelaties. De ene is gebaseerd op een contract, de andere op mondelinge afspraken, en als je niet uitkijkt heeft elke specialist weer een ander samenwerkingspartner. Het wordt langzamerhand totaal ondoorzichtig. Als ik verantwoording moet afleggen voor alle samenwerkingsrelaties van Amsterdam UMC denk ik dat ik dat eigenlijk niet kan.’

Lees vrijdag het hele interview digitaal in Zorgvisie magazine.

3 REACTIES

  1. Ik ben ook geschrokken van de visie van de ACM in deze. Maar om een andere reden: omdat ze de fusie tussen VUmc en AMC heeft toegestaan maar tegelijkertijd kleine zorgaanbieders als eerstelijns fysiotherapeuten verbiedt om zich te verenigen in de strijd tegen de al 10 jaar(!) durende nullijn qua tarieven. Zelfs geen inflatiecorrectie! De opstelling van de ACM in jouw zaak is daarbij vergeleken peanuts, Wouter.

  2. Lees alle reacties
  3. Die Wouter. Altijd weer geschrokken, altijd weer verbaasd als zijn plannetjes gewoon behandeld worden als die van ieder ander. Nu heeft de ACM al vele jaren ervaring met zorgfusies en hun gevolgen. Zodoende zijn ze terecht kritisch. Vreemd dat dat bij Wouter niet bekend was. Nou ja, mij verbaast het niet. Maar het is niet zo dat iedere toezichthouder in het land moet stoppen met werken en in de houding springen als W. Bos langs komt. Bovendien, als de ACM deze fusie verbiedt, zullen we hen over 10 jaar heel erg dankbaar zijn. Want in een tijd van digitalisering hebben die mastodonten geen toekomst. En die netwerken? Daar werken we allemaal al jaren mee, Wouter, ook in het belang van de patiënt, en dat bevalt uitstekend.

  4. Opmerkelijk dat de ACM, die geen enkele ervaring heeft met de zorg, zi=over kan gaan zonder tussen komst van de Minister van Financiën. Het betreft hier de ‘Nature of Care’ die ter discussie staat. Ik sta hier echt van te kijken.
    De zorgen van de heer Bos over netwerken is terecht, zeker beziend vanuit de huidige curatieve zorgmodellen. Echter, er is wereldwijd een niet te stoppen kennis-, technologie en eHealth ontwikkeling gaande die er toe bijdraagt dat de The Point of Care steeds dichter bij de patient komt te liggen. Dat impliceert medische en zorgnetwerken die uitstijgen boven het bestaande (ziekenhuis) zorgmodel. Kennis delen in de buurt van de patient wordt belangrijker dan het ziekenhuis om de hoek. dat beeld zal gestaag veranderen in het zorgnetwerk om de hoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.