Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

WRR: ‘Discussie over nut en noodzaak bemoeilijkt invoering EPD’

Annelies Vermeulen
Over fundamentele vragen in het debat over het landelijk EPD bestaat geen overeenstemming. Dat is een conclusie uit het rapport “Het landelijk EPD als blackbox” van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Het doel van dit rapport van Bettine Pluut is de zoektocht naar de rol en verantwoordelijkheid van de overheid bij de inzet van ICT.
WRR: 'Discussie over nut en noodzaak bemoeilijkt invoering EPD'

Bettine Pluut concludeert dat het feit dat de belangrijkste stakeholders het niet eens zijn over de voors en tegens van een landelijk EPD een gedegen kosten-batenanalyse in de weg staat. “Wanneer de betrokken actoren het niet eens zijn over effecten van een landelijk EPD op de kwaliteit van zorgverlening en de efficiëntie van het zorgproces, is een discussie over of de uiteindelijke verandering in efficiëntie opweegt tegen de voordelen van een landelijk EPD schier onmogelijk.”

Complex vraagstuk

Al deze verschillen in visies zijn volgens het rapport deels te verklaren doordat het om een inhoudelijk complex vraagstuk gaat. “Maar de stakeholders verschillen bovendien in het

belang dat zij bij een EPD hebben, hetgeen betekent dat het EPD-project zich ook nog eens in

een sterk krachtenveld bevindt.”

Felle toon

Ook een aantal organisaties dat een vergelijkbare algemene missie heeft, verschilt in zijn algemene houding ten opzichte van het landelijk EPD. Dit geldt volgens het WRR-rapport met name voor organisaties die opkomen voor de rechten van patiënten. “De koepel- en

brancheorganisaties van zorgverleners en apothekers lijken het over de belangrijkste

inhoudelijke punten wel eens te zijn, maar verschillen vooral in de wijze waarop zij zich in het

debat hebben opgesteld. De een koos zo veel mogelijk voor een constructieve houding richting

ministerie, andere kozen een veel fellere toon.”

Ministerie van VWS

Het ministerie van VWS, de minister en Nictiz kampen volgens Pluut met imagoproblemen, die

een succesvolle invoering bemoeilijken. Toch lijkt er volgens Pluut sinds eind 2009 wel sprake te zijn van een voorzichtige verbetering in de verhoudingen tussen VWS en ‘het veld’. “Van een gedeelde visie en goede samenwerkingsrelatie tussen de verschillende actoren is echter nog geenszins sprake.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Klink bericht Tweede Kamer over voortgang EPD

Landelijk EPD voorlopig niet via internet beschikbaar

KNMG wil gesprek over EPD met beroepsveld en Klink

3 REACTIES

  1. Warrig artikel. Ik lees “Wanneer de betrokken actoren het niet eens zijn over effecten van een landelijk EPD op de kwaliteit van zorgverlening en de efficiëntie van het zorgproces, is een discussie over of de uiteindelijke verandering in efficiëntie opweegt tegen de voordelen van een landelijk EPD schier onmogelijk.” Daaruit volgt dat de uiteindelijke verandering in efficiëntie kennelijk als een nadeel wordt gezien. Dat volg ik niet.

  2. Lees alle reacties
  3. De ouderwetse manier van status voeren en gegevens uitwisselen tussen professionals is ook onveilig, mondelinge overdrachten even iets op een papiertje schrijven en later verwerken geeft vele fouten zoals onderzoek heeft uitgewezen. Als patienten eigenaar worden van hun dossier en weten wat er met hen gebeurt en vooral waarom is meer waard dat de constante vrees voor hackers. Het bankgeheim werkt ook en wanneer dit niet meer veilig is wordt er wel weer een oplossing gevonden. Graag zo spoedig mogelijk digitaal werken. Groet een werkers uit het veld die al digitaal werkt!!

  4. De gehele EPD-discussie is nog steeds in een ” Pril ” stadium.
    Het heeft niet alleen te maken met het Imago-probleem , maar meer met de Beveiliging van de Clientengegevens. Als ik de verhalen van de ” Hackers ” beluister , zit er voor hen een ” Miljarden-Business “: Aan
    te komen. I C T heeft Toekomst , maar ook veel Gevaren voor de Toekomst. Politiek ; Blijf wakker ” en “Let Op !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.