Zbc’s failliet door nagekomen rekeningen

Kleinere zelfstandige klinieken komen in zwaar weer terecht doordat ze niet aan hun terugbetalingsverplichting over 2012 kunnen voldoen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zbc’s failliet door nagekomen rekeningen
Foto: ANP/Koen Suyk

Vorige week nog ging een zbc failliet. Branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland vreest dat er meer zullen volgen.

Inkomenseffecten

Zbc’s met een omzet van een paar miljoen euro krijgen te maken met enorme inkomenseffecten vanwege de productieplafonds van 1 procent die zijn afgesproken in het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord. Deze 1 procent maximaal toegestane groei geldt voor elk afzonderlijk contract en niet voor de totale omzet van de kliniek. Zbc’s hebben vaak met meerdere verzekeraars inkoopafspraken. Omdat ze met veel kleinere bezoekersaantallen te maken hebben dan ziekenhuizen, kan een klein aantal extra patiënten al voor overschrijding van de omzetgrens zorgen.

Het haasje

Paul

6
42

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

6 REACTIES

  1. Meneer Bert D,
    U scheert alles over 1 kam . Maat als u alles bij het oude wilt laten, reserveer dan per maand 3 keer uw premie voor de toekomst. Of stop met roepen vanaf de zijlijn en laat de spelers in het veld het probleem oplossen.
    Neem aan dat u weet dat in de reguliere sector veel te veel wordt getekend voor welke zorg dan ook . Komt met name omdat daar heelveel mensen overbetaald vanaf de zijlijn roepen hoe het op de werkvloer ( lees veld) moet ! Maar ja die moeten natuurlijk ook eten ….

  2. Lees alle reacties
  3. Zie dat vooral de eigenaren/medewerkers van ZBC’s reageren: deze klinieken rekenen medisch specialistische prijzen voor zorgprodukten waar vaak nauwelijks een medisch specialist aan te pas komt. Eigenlijk hadden de zorgverzekeraars allang moeten ingrijpen. De 1% regel komt dus mooi van pas!

  4. Het is logisch dat nieuwe toetreders harder (moeten) groeien dan 1% per jaar. Als je het voor de marktwerking een goede zaak vindt dat er meer aanbieders komen, dan moet je die nieuwe aanbieders wel een eerlijke kans geven. Dat is door ziekenhuizen en ZBC’s over één kam te scheren feitelijk niet gebeurd.

  5. ZBC’s weer een voorbeeld hoe Overheid en Zorgverzekeraars een chaos maken van uitvoeringregels bekostiging. Wanneer stopt dit nu? Politiek/Overheid maak een einde ondoorzichtige regels. Bekostig ZBC’s op laag omzetnivo om het verwachtingspeil reeel te houden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.