Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfdoding om eigen bijdrage ten onrechte gemeld

Mark van Dorresteijn
Een psychiater van de Parnassia Bavo Groep (PBG) heeft eerder deze maand ten onrechte gemeld dat een cliënt zelfmoord zou hebben gepleegd. Volgens de psychiater had de patiënt dat gedaan, omdat hij de eigen bijdrage niet meer kon betalen. Uit nader onderzoek bleek dat dit niet klopte, zo meldde de PBG maandag.
Zelfdoding om eigen bijdrage ten onrechte gemeld

De patiënt, die niet bij de PBG in behandeling was, bleek het voornemen niet te hebben uitgevoerd, omdat hulpverleners de eigen bijdrage op zich hadden genomen. Dit was bij de psychiater niet bekend. Zij trok vervolgens op persoonlijke titel aan de bel.

Boetekleed

Doordat het hier niet om een cliënt van de PBG ging, duurde het vrij lang voordat duidelijk was dat hij nog in leven was. ‘Het is enorm fout gegaan en daarom trekken wij ook het boetekleed aan. Dit is in strijd met ons beleid’, aldus een woordvoerder.

Berisping en excuses

De PBG heeft de psychiater officieel berispt en excuses aangeboden aan minister Schippers van VWS. Via haar woordvoerder liet de minister weten dat zij blij is dat de bewuste patiënt nog leeft en onder behandeling is. Schippers hoopt dat de behandeling succes heeft. De bewindsvrouw accepteert de excuses en gaat ervan uit dat het gesprek over de toekomst van de ggz verder zuiver en zorgvuldig gevoerd kan worden.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.