Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zelfstandige verpleegkundigen aan tafel bij VWS

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die verpleegzorg willen verlenen in de AWBZ, zijn iets dichter bij hun doel gekomen. Zzp’ers kunnen onder de huidige regels alleen via bemiddeling van gecertificeerde AWBZ-instellingen de AWBZ markt op. Nu hebben zzp’ers echter plaatsgenomen aan de onderhandelingstafel bij het ministerie van VWS om te trachten dit te veranderen.
Zelfstandige verpleegkundigen aan tafel bij VWS

Lex Tabak behartigt de belangen van zzp’ers met zijn platform ‘ZZP-er in de zorg’. Het probleem waar zzp’ers volgens Tabak tegenaan lopen, is dat alleen gecertificeerde AWBZ-leveranciers zzp’ers kunnen inzetten en dat zelfstandigen dus niet zelf direct over hun eigen uurtarief kunnen onderhandelen bij de klant. De fiscus ziet de uren die zzp’ers draaien daardoor als uren in loondienst en niet als ondernemingsuren. In de ogen van de belastingdienst hebben de zzp’ers immers een werknemersrelatie met de AWBZ-instelling die voor hen bij klanten bemiddelt. “Veel verpleegkundigen willen nu niet zelfstandig in de AWBZ aan de slag, omdat dat verplicht via een bemiddelingsbureau moet dat een flink percentage in eigen zak steekt”, zegt Tabak. “Het nieuwe convenant waarin VWS, de fiscus en Branchebelang Thuiszorg (BTN) dit probleem proberen op te lossen, laat veel te lang op zich wachten. Gelukkig komt er nu garen op de klos.”

Kamervragen

Na gesprekken en Kamervragen van CDA-Kamerleden Sabine Uitslag en Pieter Omtzigt is volgens Tabak duidelijk geworden dat zijn platform wellicht een sterk argument in handen heeft tegen de fiscus. “Het is namelijk zo dat alle zzp’ers een VAR-verklaring hebben. Dit document stelt dat de houder een ondernemer is die dus per definitie ondernemingsuren draait. De vraag is of het VAR-document juridisch zwaarder weegt dan de regels rondom de toegang tot de AWBZ. Ik ben op het ministerie uitgenodigd om dit de komende week te komen toelichten en heb goede hoop op een doorbraak.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

ActiZ wint tweede zaak tegen bemiddeling zzp’ers

Veel vragen over zzp-convenant bij VWS

Fiscus geeft zzp’er thuiszorg helderheid

1 REACTIE

  1. ik begrijp er niets meer van; de artsen zijn wel ondernemer, terwijl alles geregeld wordt door het ziekenhuis, het ondersteunende personeel, de ruimtes, de klanten komen via het ziekenhuis binnen, worden aangemeld door het ziekenhuis, en de artsen dragen totaal geen verantwoordelijkheid wanneer het ziekenhuis financiele problemen krijgen; hoe kan het toch zo zijn?! Dat kan alleen maar omdat er een flinke lobby is naar VWS vanuit het gilde de artsen vereniging. Het wordt tijd, en daar is Lex goed mee bezig, om de verpleegkundige alle rechten te geven in vergelijking met alle paramedische professionals, zoals fysiotherapeut, dietist en verloskundige die een uurtarief vastgesteld hebben gekregen door de zorgverzekeraar en dus kunnen declareren naar de zorgverzekeraar. Ik wens Lex en de verpleegkundigen veel succes en hoop dat er snel een oplossing gaat komen, want hiermee krijgt de verpleegkundige een flinke boost op weg naat zelfstandig ondernemerschap.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.