Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeshonderd bezwaarschriften keukentafelgesprek Utrecht

De gemeente Utrecht heeft de afgelopen weken ruim zeshonderd bezwaarschriften ontvangen van inwoners die het niet eens zijn met de vermindering van het aantal door de gemeente bekostigde uren huishoudelijke hulp. De stad heeft extra juristen ingehuurd om de bezwaren te behandelen. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.
Zeshonderd bezwaarschriften keukentafelgesprek Utrecht
Foto: Reed / Eric van der Verbeeld

Maandag dient de eerste rechtszaak over het korten van deze hulp zonder ‘keukentafelgesprek’ vooraf. Utrecht is hiermee voorlopig koploper bezwaarschriften op dit vlak. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs ruim twintig gemeenten, de grootste steden en de gemeenten waarvan bekend is dat ze fors korten op deze vorm van thuiszorg.

Gesprek

Utrecht heeft in november ruim 5000 inwoners laten weten dat zij nog maar anderhalf uur huishoudelijke hulp vergoed krijgen. Met zo’n 3600 inwoners is daarover een ‘uitgebreid telefoongesprek’ gevoerd. De mensen die meer dan vier uur huishoudelijke hulp in de week krijgen is de gemeente op ‘keukentafelgesprek’ geweest.

Maatwerk

Dat dit via de telefoon is uitgelegd, vindt de directeur van de Utrechtse belangenorganisatie voor gehandicapten niet acceptabel, zo zegt ze in de krant. Dat is niet te vergelijken met een bezoek en er kan geen familielid bij zijn. Bovendien zijn gedegen onderzoek en maatwerk verplicht, vindt de directeur. De gemeente Utrecht zegt in de krant dat ze niet om de bezuiniging heen kan. Wie dat wil kan wel zelf schoonmaaktijd bijkopen voor 10 euro per uur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.