Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zet boete op niet-melden calamiteiten’

Zorginstellingen die ernstige medische missers niet melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), moeten daarvoor een boete krijgen. Dat vindt het ministerie van VWS.
‘Zet boete op niet-melden calamiteiten’

Zorgorganisaties zijn wettelijk verplicht om ernstige medische missers te melden aan de IGZ. Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland jaarlijks circa 1700 mensen overlijden door verwijtbare medische fouten. Daarvan worden er jaarlijks maar honderd á tweehonderd gemeld bij de inspectie.

Consumentenbond: niet-melden medische fouten

Ook uit een enquête van de Consumentenbond onder 670 verpleegkundigen blijkt dat zorgprofessionals lang niet alle medische fouten melden. Van hen geven 33 aan dat er tussen september 2008 en juni 2009 een of meer patiënten zijn overleden. In vijf gevallen is dat niet gemeld. In vijftien gevallen is dat niet duidelijk.

Boete op niet-melden medische fouten

Het ministerie van VWS laat weten op de hoogte te zijn van de onderaanmelding van medische calamiteiten. Lilian Janssen, woordvoerder ministerie van VWS: “Regelmatig komt de IGZ daar achteraf toch achter. Nu kan de inspectie niet meer doen dan een bestuur daarop aanspreken. Wij en de IGZ vinden dat zorginstellingen een boete moeten krijgen voor het niet-melden van medische calamiteiten.”

Inspectie mag boetes opleggen

Momenteel kan de inspectie nog geen boetes opleggen. Dat gaat mogelijk veranderen als de Eerste Kamer instemt met de Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving.

NVZ: boetes werken averechts

De artsenorganisatie KNMG heeft geen bezwaar tegen het geven van boetes, laat juridisch adviseur professor Johan Leegemate weten. Hij wijst erop dat het aansluit bij bestaande regelgeving en dat niet de arts, maar de zorginstelling de boete krijgt. De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen denkt dat dwang juist averechts werkt.

Veilig Incidenten Melden

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt verder dat zorgprofessionals ook bijna-fouten en fouten onvoldoende melden via het systeem Veilig Incidenten Melden (VIM), terwijl werkgevers hun werknemers daartoe wel verplichten. Van de verpleegkundigen geeft 35 procent aan dat vrijwel alle incidenten worden gemeld. Iets meer dan een kwart denkt dat het in de helft of minder van de gevallen gebeurt. De rest weet het niet.

Consumentenbond: verzwijgen fouten strafbaar maken

Als redenen voor het niet-melden geven verpleegkundigen tijdgebrek en vergeten. Ook angst voor persoonlijke gevolgen, het idee dat melden geen zin heeft en een collega niet willen verraden worden genoemd als redenen. Bart Combée, directeur Consumentenbond, noemt de redenen in een column menselijk, maar onaanvaardbaar, omdat zo niet wordt geleerd van fouten. “Fouten maken is menselijk. Fouten verzwijgen is wat mij betreft strafbaar.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink zet druk op veiligheid ziekenhuizen
Inspectie gaat boetes uitdelen
Instellingen halveren medicatiefouten
Ziekenhuizen verzwijgen medische missers

2 REACTIES

  1. Het gaat om ziekenhuis doden. Lang niet alle doden zijn te wijten aan fouten, maar hebben te maken met het spijtige geval dat sommige mensen nou eenmaal zeer ziek zijn. Waar komen die cijfers vandaan? Interviews met (para) medische professionals. Veel van deze mensen hebben niet altijd door waarom iemand overlijdt. Veel mensen die worden opgenomen zijn al zo kritisch ziek (ze worden niet voor niets opgenomen) dat welke verergering van een ziekte of een nieuwe ziekte het overlijden veroorzaakt. Achteraf is dan altijd de vraag hebben we iets misgedaan, is er iets overwachts misgegaan of was er niets meer aan te doen, was het zinloos om er nog iets aan te doen. Deze nuances zijn niet gemaakt en daardoor mag men aannemen dat deze getallen een overdrijving van de werkelijkheid zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Eindelijk komt er duidelijkheid in. Maar de 1700 waar over wordt gesproken zijn in werkelijkheid 3 tot 4 keer meer. Dits is ook allang bekend bij iedereen. We hebben het dan over 6 – 8000 doden. Mevr. Wagner heeft dit ook al inmiddels bevestigd. Net als Hoofd inspecteur Jan Vesseur van de IGZ en meerdere. Dit ondezoek was een eerste meting en was meer een o meeting. Maar de werkelijkheid was zorgwekkender. Maar boetes en strafrechterlijke vervolging als verwijdbaar gehandeld is. Ook iets nieuws voor jullie “BEWIJSBESLAG” , voor informatie ‘Radboud ziekenhuis .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.