Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

’Zetel voor patiënt in ziekenhuisbestuur’

Mark van Dorresteijn
Patiënten of hun directe vertegenwoordigers zouden een stem moeten hebben in ziekenhuisbesturen, dat zegt Johan Lange, hoogleraar heelkunde in het Erasmus MC, in dagblad Trouw.
’Zetel voor patiënt in ziekenhuisbestuur’

De Nederlandse gezondheidszorg moet naar zijn mening veel meer oog krijgen voor de veiligheid van patiënten en het voorkomen van fouten in de behandeling en verzorging. Andere bedrijfstakken zoals de luchtvaart en petrochemie zijn volgens hem veel verder met het veiligheidsbeleid.

‘Dit nooit meer’

Lange is voorzitter van de Commissie Patiëntveiligheid van de beroepsorganisatie van chirurgen, de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. In zijn colleges voor studenten geneeskunde besteedt hij aandacht aan een fout die hij als arts heeft gemaakt. Hij is een van twaalf artsen die openhartig praten over eigen medische fouten in het boek ’Dit nooit meer’ dat vandaag verschijnt.

Experimentele kijkoperatie

De chirurg vertelt aan het dagblad over een fout die hij maakte tijdens een experimentele kijkoperatie. Door de fout liep een vrouw blijvend letsel op aan haar hand. Achteraf zegt hij overmoedig aan de operatie te zijn begonnen. De vrouw diende een klacht in, maar zag af van een schadevergoeding toen hij op haar voorwaarde over de fout publiceerde in een wetenschappelijk blad.

Week van de patiëntveiligheid

’Dit nooit meer’ is een uitgave van het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, in het kader van de Week van de Patiëntveiligheid. CBO wil hiermee openheid onder artsen bevorderen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Sint Lucas Andreas wint patiëntveiligheidsprijs

Verbetertraject halveert aantal medicatiefouten

‘Veel fouten in operatiekamers’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.