Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis De Sionsberg staat onder verscherpt toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is op vrijdag 27 mei onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Ziekenhuis De Sionsberg staat onder verscherpt toezicht

De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen in de kwaliteit en resultaten van de bestuurlijke maatregelen die tot nu toe door de raad van bestuur zijn genomen om de patiëntveiligheid te verbeteren. Het verscherpt toezicht is ingesteld voor een periode van maximaal zes maanden.

Visitatiebezoek

Aanleiding voor het inspectiebezoek aan De Sionsberg was een melding van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie op 23 mei 2011 over het mogelijk disfunctioneren van de vakgroep cardiologie in De Sionsberg. Zij hadden dit vermoeden op basis van een visitatiebezoek. De inspectie heeft vervolgens op 25 mei een bezoek gebracht aan De Sionsberg om de situatie zelf te beoordelen.

Risico’s

De inspectie besloot daarop het ziekenhuis onder verscherpt toezicht te stellen en het ziekenhuis gelijktijdig een bevel te geven om per direct de veiligheid van patiënten te waarborgen. Het ziekenhuis moest per direct garanderen dat de dienstdoende achterwacht cardiologie binnen 20 minuten in huis is. Daarnaast moest De Sionsberg ervoor zorgen dat er 24 uur per dag een arts aanwezig is die de ademweg vrij kan maken bij een patiënt met ademhalingsmoeilijkheden. Door niet aan deze randvoorwaarden te voldoen, veroorzaakt een zodanig risico voor de veiligheid en de gezondheid van patiënten, dat de inspectie het bevel gaf om beide punten per direct te verbeteren. Onder druk van het bevel voldoet het ziekenhuis inmiddels aan alle gestelde eisen. Het bevel is om die reden weer opgeheven.

Zeer moeizaam

Het verscherpt toezicht is ingesteld en blijft van kracht omdat de bestuurder eerdere toezeggingen om maatregelen te nemen ter verbetering van de kwaliteit van zorg onvoldoende is nagekomen. Zo heeft de bestuurder verzuimd maatregelen te treffen om de cardiologische zorg te verbeteren. In een visitatierapport van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie van februari 2009 werd al geconstateerd dat er een zeer moeizame samenwerking was tussen de vakgroep cardiologie enerzijds en de bestuurder, overige medisch specialisten en medewerkers in het ziekenhuis anderzijds. Ook constateerde de visitatiecommissie onacceptabele werkafspraken waardoor de acute zorg onvoldoende kon worden gewaarborgd.

Niet nagekomen toezeggingen

Hoewel de bestuurder aan de inspectie een jaar geleden toezegde een extra vijfde cardioloog aan te stellen, was dit ten tijde van het inspectiebezoek op 25 mei nog niet gerealiseerd. De bestuurder plaatste de vakgroep op 19 april 2011 onder intern verscherpt toezicht. Concrete afspraken over de wijze waarop hierop wordt toegezien en of het besluit wordt gehandhaafd ontbraken echter.

Ook toezeggingen over het borgen van de spoedeisende hulp in de regio zijn niet nagekomen. Omdat ziekenhuis De Sionsberg niet voldoet aan de minimale kwaliteitseisen voor het leveren van spoedeisende hulp kunnen en mogen zij niet alle acute zorg bieden. Zij moeten afspraken maken met huisartsen, ambulancediensten en ziekenhuizen in de regio over welke zorg zij wel zelf leveren en welke patiënten moeten worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. (bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.