Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis en politie Tilburg delen data over geweld

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De politie Tilburg gaat met het ziekenhuis en andere zorgverleners de Engelse ‘Cardiff-methode’ inzetten om geweld met letselschade te voorkomen. Ze wisselen geanonimiseerd informatie uit, zodat de politie beter weet waar en wanneer er gewelddadige incidenten zijn.
Etz Ondertekening Cardiff Etz7660
Bestuursvoorzitter ETZ Bart Berden (rechts) ondertekent het convenant.

Elke dag komen in Nederland bijna vijftig slachtoffers van geweld op een spoedeisende hulp (seh) van een ziekenhuis terecht. Jongeren in de leeftijd van 20-24 jaar zijn met 20 procent oververtegenwoordigd. In Tilburg gaat de politie met het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis de Engelse ‘Cardiff-methode’ gebruiken om geweld met letsel te voorkomen. In 1996 startte in Cardiff een experiment waarbij het ziekenhuis informatie over letselslachtofferschap geanonimiseerd deelde met politie en gemeente, om preventieve maatregelen te kunnen nemen. In Cardiff heeft dit geleid tot een afname van geweld met maar liefs 40 procent. De Cardiff-methode kreeg internationaal veel lof geprezen en wordt binnen het Verenigd Koninkrijk ook elders toegepast.

Beter zich op waar en wanneer geweld optreedt

Politie en gemeente hebben een beperkt zicht op geweld, doordat het merendeel van de slachtoffers geen aangifte doet. In de Veiligheidsmonitor 2015 geeft 2,3 procent van de inwoners in Tilburg aan geweld ondervonden te hebben. Maar 35 procent doet aangifte. Aanvullende informatie van letselslachtoffers kan de politie en gemeente helpen om beter zicht te krijgen op waar en wanneer geweld voorkomt. Op basis hiervan kan de politie bijvoorbeeld gericht toezicht inzetten of overleggen met specifieke ondernemers over maatregelen.

Respect voor beroepsgeheim en privacy

Het delen van informatie vindt altijd plaats binnen de kaders van het medisch beroepsgeheim en de privacywetgeving. De informatie is niet herleidbaar tot individuen en wordt alleen gebruikt voor een betere preventie van letsel door geweld. De afspraken zijn vastgelegd in een convenant dat 20 september is ondertekend door het ETZ, de huisartsenposten Midden-Brabant, het RAV Brabant Midden-West-Noord Ambulancezorg, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de gemeente Tilburg, de politie Hart van Brabant en VeiligheidNL.

Schade door geweld

Slachtoffers van geweld kampen met fysieke, emotionele en psychosociale gevolgen. De directe medische kosten en de kosten van arbeidsverzuim bedragen landelijk 78 miljoen euro, blijkt uit de Kerncijfers Letsel Informatie Systeem 2015. De samenwerkingspartners in Tilburg streven ernaar dat in drie jaar een afname van het aantal slachtoffers van ernstig geweld zichtbaar wordt, in het bijzonder onder jongeren die slachtoffer worden van uitgaansgeweld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.